Maďarsko nevylučuje razantnejšie uvoľnenie menovej politiky

K výraznejšiemu zníženiu úrokových sadzieb by mohla maďarskú centrálnu banku dotlačiť dlhodobo nízka domáca inflácia alebo deflačné tlaky v eurozóne

Dlhodobo nízka inflácia v domácej ekonomike alebo pretrvanie deflácie v eurozóne môžu maďarskú centrálnu banku prinútiť k výraznejšiemu uvoľneniu menovej politiky, než v súčasnosti plánuje. Centrálna banka o tom informovala vo štvrtok v rámci pravidelnej správy o výhľade inflácie. K razantnejšiemu uvoľneniu menovej politiky s cieľom podporiť maďarský forint by banka mohla pristúpiť aj v prípade, ak by chaotický odchod Grécka z eurozóny spôsobil rozvrat na finančných trhoch.

V utorok maďarská centrálna banka prvýkrát po ôsmich mesiacoch znížila hlavnú úrokovú sadzbu o 15 bázických bodov na 1,95 %. Banka naznačila, že ďalšie uvoľnenie menovej politiky zváži, ak to bude potrebné v záujme dosiahnutia cieľovej inflácie 3 %.

Maďarská spotrebiteľská inflácia v posledných mesiacoch stagnuje v dôsledku zníženia cien energií pre domácnosti a prepadu cien ropy. Centrálna banka aktuálne prognózuje, že cena ropy sa tento rok v priemere udrží na úrovni 61,3 USD za barel a v roku 2016 na úrovni 68,8 USD za barel. To je v oboch prípadoch výrazne menej, než banka uvádzala v skorších odhadoch.

(1 EUR = 1,0985 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy