Rakúska „zlá banka“ KA Finanz nepotrebuje ďalšiu pomoc

Štátom vlastnená účelová spoločnosť, ktorá v roku 2008 prevzala od banky Kommunalkredit zlé úvery v objeme 30 mld. eur, už reštrukturalizovala zhruba 80 % svojho portfólia, predaj zostávajúcich aktív dokončuje, uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Alois Steinbichler

Rakúska účelová spoločnosť KA Finanz, ktorá spravuje problémové úvery zoštátnenej banky Kommunalkredit, nebude potrebovať od štátu ďalšiu pomoc. Vyhlásil to vo štvrtok generálny riaditeľ spoločnosti Alois Steinbichler. Takzvaná „zlá banka“ prevzala v roku 2008 od Kommunalkredit aktíva v objeme zhuba 30 mld. eur. Doteraz reštrukturalizovala zhruba 80 % svojho portfólia a predaj zostávajúcich aktív dokončuje, povedal Steinbichler.

KA Finanz získala od štát pomoc vo výške zhruba 2,7 mld. eur. Štátom vlastnená spoločnosť ich využila na zlepšenie kapitálovej primeranosti a uhradenie časti nákladov súvisiacich s reštrukturalizáciou. Kommunalkredit pôsobila ako poskytovateľ úverov rakúskym samosprávam.

Rakúska vláda sa tento mesiac dohodla so skupinou investorov na predaji častí Kommunalkredit a oznámila, že zostávajúce aktíva prevedie na spoločnosť KA Finanz. Bilančná suma KA Finanz sa tým zdvojnásobí na zhruba 14 mld. eur. Plán vlády neposkytnúť zlej banke ďalšiu pomoc sa však nemení, povedal Steinbichler.

Súvisiace články

Aktuálne správy