Zisk Sberbank sa vlani prepadol o pätinu

Zisk ruskej banky negatívne ovplyvnili najmä zvýšené rezervy na krytie úverových strát súvisiace s ekonomickou krízou a poklesom hodnoty tamojšej meny.

Najväčšia ruská banka Sberbank vlani zaznamenala pokles zisku o 20 % na 290,3 mld. ruských rubľov (RUB). Aj napriek výraznému oslabeniu však zisk prekonal očakávania analytikov agentúry Reuters, ktorí prognózovali, že bude na úrovni 275,8 mld. RUB. Zisk negatívne ovplyvnili najmä zvýšené rezervy na úverové straty súvisiace s ekonomickou krízou a oslabením ruského rubľa. Výška rezerv na straty z úverov dosiahla v minulom roku 357 mld. RUB, čo bol viac ako dvojnásobok oproti roku 2013.

Sberbank je jednou zo štátom kontrolovaných bánk, na ktoré sa vzťahujú západné sankcie uvalené na Rusko pre krízu na Ukrajine. Sankcie obmedzujú prístup bánk na medzinárodné kapitálové trhy a zvyšujú ich náklady. Dominantné postavenie banky, ktorá vlastní asi 30 % aktív ruského bankového sektora, však ochránilo Sberbank pred najhoršími účinkami spomalenia ruskej ekonomiky.

Spoločnosť Sberbank pôsobí aj na Slovensku. Sberbank Slovensko do konca októbra 2007 pôsobila na slovenskom trhu ako Ľudová banka, potom zmenila názov na Volksbank Slovensko, keď sa jej hlavným akcionárom stala rakúska spoločnosť Volksbank International. Proces zmeny väčšinového akcionára Volksbank International sa uskutočňoval počas celej druhej polovice roka 2011. Zavŕšil sa 15. februára 2012, keď sa 100-percentným akcionárom Volksbank International stala ruská banka Sberbank. Obchodné meno a značku banka na Slovensku zmenila 15. februára 2013.

(1 EUR = 62,5738 RUB)

Súvisiace články

Aktuálne správy