Cena piva o európskej ekonomike: Čakajme zdražovanie!

, Business Insider;roklen24 Foto: SITA

Európska ekonomika sa nachádza v podivuhodnej situácii. Aj keď údaje ekonomického rastu, spotreby a spotrebiteľskej dôvery v eurozóne vykazujú pozitívny vývoj, stále sa po Európe preháňa strašiak deflácie. Nezvyčajná kombinácia. Lepšiu predstavu o tom, čo sa vlastne deje, môže načrtnúť vývoj ceny piva.

Celkovo býva pokles európskej cenovej hladiny pripisovaný predovšetkým prepadu cien ropy, ktorý trvá už od júna minulého roka. Klesajúce ceny sa na starom kontinente držia v podstate už od roku 2012.

"Čierne zlato" však nie je jedinou kvapalinou zažívajúcou e takýto vývoj. Heineken, Carlsberg, AB Inbev a ďalšie spoločnosti variace pivo sa dlhodobo stretávajú s poklesom cien svojich produktov. Trh piva prechádza poklesom cien od novembra 2013, stačí sa pozrieť na vývoj cena/mix indexu, ktorý určuje hodnotu produktu tak, ako ju stanovujú sami výrobcovia.

Pivovarnícke spoločnosti rovnako ako poľnohospodárski výrobcovia silne profitujú na prepade cien ropy, keďže sa výroba piva radí medzi jednu z energeticky najnáročnejších činností. Preto sa dá čakať, že sa cena zlatistého moku opäť zdvihne, v momente ak sa vytratí všetok efekt lacného "čierneho zlata".

Pokles cien môže byť pre niekoho pozitívnou správou. Avšak toto nadšenie nezdieľa ekonóm z Duetsche Bank. "V posledných desaťročiach si centrálne banky priemyselných krajín udržiavali svoju dôveryhodnosť tým, že plnili stanovené inflačné ciele. V dnešnej dobe, kedy sú finančné trhy otvorenejšie, ich prepojenie a vplyv na reálnu ekonomiku je oveľa výraznejšie, sa zadlženosť rovnako ako rast či prepad cien aktív stali hlavnými príčinami ekonomických výkyvov. Vplyvom toho sú potom náklady deflácie oveľa väčšie, než boli kedykoľvek predtým,"cituje Taimura Baiga Business Insider.

Ak je situácia naozaj taká, ako ju Baig popisuje, Nemecko na tom nie je vôbec zle. Kým ceny piva v rámci eurozóny dlhodobo klesá, v Nemecku bol vývoj opačný. Náklady všeobecného poklesu cien ako by sa nemeckému pivnému trhu vyhli oblúkom.

Ceny v Nemecku rastú a krajina sa tak postupne dostáva z klesajúceho trendu, v ktorom bola od eurokrízy v roku 2012. Jasne to reflektuje aj fakt, že si nemecká ekonomika udržiava mierne tempo rastu a blíži sa do stavu plnej zamestnanosti. Oba tieto ukazovatele majú zvyčajne vplyv na obnovu rastu cien, čo nakoniec dokazujú aj posledné údaje, podľa ktorých sa Nemecko vymanilo sa pazúrov deflácie. S určitým nadsadením možno povedať, že cena piva môže byť predzvesťou rastu cien.

Súvisiace články

Aktuálne správy