Cez agentúry sa k práci dostanú tisíce nezamestnaných

Takmer tretina ľudí, ktorí sa na Slovensku zamestnajú prostredníctvom personálnych agentúr, prichádza z úradov práce. Po ukončení pracovného pomeru sa však medzi nezamestnaných vráti iba časť z nich. Tvrdí to personálno-poradenská spoločnosť McRoy Slovakia.
Spoločnosť zároveň uviedla, že v období od 1. januára 2014 do 31. januára 2015 prijala 1650 ľudí, ktorí boli predtým nezamestnaní. Z celkového počtu agentúrnych zamestnancov tvorili 28 %. Podľa interného prieskumu McRoy Slovakia sa po ukončení pracovného pomeru späť na úrady práce vrátilo 18 % zamestnancov. „Aj na Slovensku sa tak potvrdzujú trendy pozorované v zahraničí, že agentúrne zamestnávanie mnohým nezamestnaným uľahčuje vstup na trh práce,“ konštatoval v správe pre médiá manažér spoločnosti McRoy Slovakia Branislav Holík.
Podľa jeho slov zamestnávanie cez agentúry umožňuje ľuďom nadobudnúť prax a získať pracovné návyky. „Podľa štatistík medzinárodnej konfederácie personálnych agentúr Ciett – International Confederation of Private Employment Agencies to platí aj pre krajiny s výrazne rozvinutejšou ekonomikou, než má Slovensko,“ doplnil Holík.
Podľa McRoy Slovakia je však problémom to, že rozšírenie agentúrneho zamestnávania na Slovensku je v porovnaní s vyspelými štátmi Európy pomerne nízke. Podľa štatistík Ciett tvoria na Slovensku agentúrni zamestnanci 0,8 % z celkového počtu zamestnancov. Na porovnanie: vo Veľkej Británii je to 3,9 %, v Holandsku 2,5 %, vo Francúzsku 2 % a vo Švajčiarsku 1,7 %. V Grécku, ktoré má ekonomické problémy, je tento podiel vo výške 0,2 %.
V rámci celej Európy je miera využitia agentúrneho zamestnávania na úrovni 1,7 %. „Slovensko teda z tohto pohľadu výrazne zaostáva. Očakávame, že v budúcnosti bude zaostávať ešte viac, keďže objem agentúrneho zamestnávania v reakcii na novelizáciu Zákonníka práce platnú od 1. marca tohto roka s vysokou pravdepodobnosťou klesne,“ tvrdí Holík.
Ukázalo sa pritom, že väčšina agentúrnych zamestnancov je so svojou prácou spokojná. Podľa údajov Ciett by prácu cez agentúru odporučilo svojej rodine alebo priateľom 76 % zamestnancov. Napríklad v Belgicku je to 78 % zamestnancov, vo Fínsku 87 %, v Taliansku 70 %.
Údaje za Slovensko Ciett nezverejňuje, podľa interného prieskumu McRoy Slovakia medzi vlastnými zamestnancami by tak urobilo 72 % z nich. Väčšina oslovených ľudí pritom ocenila, že cez agentúru dokážu získať zamestnanie rýchlejšie než tradičnou cestou. Viacerí priznávajú, že ak by ponuku z agentúry odmietli, zostali by bez práce. Zostávajúcich 28 % zamestnancov, ktorí by prácu cez agentúru neodporučili, sa najčastejšie podľa interného prieskumu McRoy Slovakia sťažovalo na nutnosť za prácou dochádzať, keďže v svojom regióne si žiadnu nenašli.

Súvisiace články

Aktuálne správy