Americká ekonomika pravdepodobne rástla len mierne

Prognostický model Federálneho rezervného systému (Fed) v Atlante GDPNow naznačuje, že ekonomika USA v prvom štvrťroku rástla len o 0,2 %. Táto prognóza je v porovnaní s očakávaniami bankových analytikov omnoho nepriaznivejšia

Prognostický model Federálneho rezervného systému (Fed) v Atlante GDPNow naznačuje, že americká ekonomika bola v prvom kvartáli blízko k stagnácii. Model predpokladá, že ekonomika krajiny v sledovanom období posilnila o 0,2 %. Prognóza zo 17. marca pritom rátala s rastom o 0,3 %. Údaje z modelu GDPNow sú výrazne horšie než predpokladajú banky z Wall Street, hoci ich analytici revidovali svoje prognózy smerom nadol vzhľadom na prekvapivý pokles objednávok tovarov dlhodobej spotreby v USA.

Objednávky dlhodobej spotreby vo februári poklesli o 1,4 %. Spoločnosť Goldman Sachs zhoršila prognózu rastu americkej ekonomiky v prvom kvartáli na 1,8 %. Banka JPMorgan zrevidovala svoju prognózu na 1,5 % a spoločnosť Barclays na 1,2 %.

Americká vláda zverejní konečné údaje o raste ekonomiky v štvrtom kvartáli minulého roka v piatok. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters očakávajú revíziu predbežných údajov smerom nahor z úrovne 2,2 % na 2,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy