Ceny ropy aj zlata v stredu posilnili

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

NEW YORK/ LONDÝN 26. marca (SITA, Reuters) – Ceny ropy v stredu vzrástli, keďže ich podporil slabší dolár. Ten voči euru klesol po tom, ako podnikateľská dôvera v Nemecku podľa údajov inštitútu Ifo rástla v marci už piaty mesiac v rade, a to najvyššie od júla minulého roka. Podnikateľská dôvera vo Francúzsku posilnila na najvyššiu úroveň za takmer tri roky. K rastu cien ropy tiež prispeli boje v Jemene, ktoré zvyšujú obavy z bezpečnosti dodávok z Blízkeho východu. Niekoľko mesiacov trvajúca kríza v Jemene v januári vyústila do prevzatia moci šiitskými povstalcami, ktorí ovládajú hlavné mesto Saná už od septembra.

Rast cien však tlmila správa o stave amerických zásob ropy. Podľa Federálneho úradu pre energetiku (EIA) sa zásoby ropy v minulom týždni v USA zvýšili o 8,2 mil. barelov a dosiahli tak 80-ročné maximá už jedenásty týždeň v rade. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali ich zvýšenie iba o 5,1 mil. barelov. Britská ropa Brent posilnila o 1,37 USD na 56,48 USD za barel po tom, ako počas skoršieho obchodovania vzrástla až na 57,17 USD za barel. Ľahká americká ropa zdražela o 1,70 USD na 49,21 USD za barel.

Ceny zlata v stredu stúpli už šiesty deň v rade. Podporilo ich, podobne ako u ropy, posilnenie spoločnej európskej meny voči doláru. Pozitívne ich tiež ovplyvnilo slabnúce očakávanie bezprostredného zvyšovania úrokových sadzieb v USA. Spotová cena zlata do 18:52 GMT vzrástla o 0,3 % na 1 196,35 USD za uncu po tom, ako počas skoršieho obchodovania posilnila až na 1 199,70 USD za uncu, čo je najvyššie od 6. marca. Aprílové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zdraželi o 0,5 % na 1 197 USD za uncu.

(1 EUR = 1,0985 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy