Dolár a boje v Jemene posunuli cenu Brentu k hranici 57 USD/barel

Ceny ropy vzrástli o viac než 3 %, keď trhy zareagovali na oslabenie dolára a boje v Jemene. Tieto faktory prevážili aj informácie o ďalšom raste zásob ropy v USA. Informovala o tom agentúra Reuters.
Kurz amerického dolára klesol potom, ako objednávky na tovary dlhodobej spotreby v USA vo februári nečakane klesli. Oproti euru oslabil aj po informáciách z Nemecka, že tamojšia podnikateľská dôvera vzrástla v marci už piaty mesiac po sebe. Ceny ropy posunuli nahor aj pokračujúce boje v Jemene, ktoré by podľa analytikov mohli ohroziť bezpečnosť vývozu ropy na svetové trhy.
V priebehu dňa ceny ropy klesli, keď americké ministerstvo energetiky oznámilo, že zásoby komodity v USA vzrástli minulý týždeň až o 8,2 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Ekonómovia očakávali rast zhruba o 5 miliónov barelov. Neskôr však trhy výraznejšie ovplyvnil vývoj kurzu dolára a zhoršujúca sa situácia v Jemene.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji vzrástla do 18.53 h SEČ o 1,81 USD na 56,92 USD (51,82 eura) za barel. O takmer dva doláre vzrástla aj cena americkej ľahkej ropy WTI. Tá sa zvýšila o 1,74 USD na 49,25 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy