Berlín nevidí dôvod, aby EFSF poskytol Grécku 1,2 mld. eur

Európsky finančný stabilizačný nástroj (EFSF) má k dispozícii 1,2 mld. eur pre prípad, že by grécke banky potrebovali rekapitalizáciu. Podľa nemeckého rezortu financií v súčasnosti tieto financie nie je nutné pre Atény uvoľniť.

Nemecké ministerstvo financií nevidí v súčasnosti dôvod na to, aby sa pre Grécko uvoľnila suma 1,2 mld. eur, ktorú má k dispozícii Európsky finančný stabilizačný nástroj (EFSF) pre prípad, že by grécke banky potrebovali rekapitalizáciu. Povedal to v stredu hovorca nemeckého rezortu financií Martin Jäger.

Dodal, že peniaze v EFSF pre Grécko prichystali vlani ako záruka počas stresového testovania bánk, ale nebolo potrebné ich použiť. Jäger ďalej uviedol, že ministri financií eurozóny minulý mesiac pri predĺžení dohody o poskytovaní núdzovej pomoci Aténam rozhodli, že tieto peniaze budú k dispozícii na rekapitalizáciu bánk, ak by to Grécko potrebovalo v budúcnosti.

Šéf gréckej centrálnej banky Jannis Stournaras tento mesiac povedal, že banky krajiny sú dostatočne kapitalizované a nečelia problému odlevu vkladov. „ECB úplne podporuje grécke banky, neexistuje vôbec nijaké nebezpečenstvo,“ uviedol Stournaras. „Grécke banky sú adekvátne kapitalizované, ich likvidita je zabezpečená a neexistuje problém s vkladmi,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy