Tempo poklesu výrobných cien v Španielsku sa vo februári spomalilo

Tempo poklesu výrobných cien v Španielsku sa vo februári spomalilo, už druhý mesiac po sebe. To signalizuje, že aj spotrebiteľská inflácia v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny, ktorá sa už prepadla od záporných čísiel, by mohla svoj pád zmierniť. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa najnovších štatistík sa index výrobných cien v Španielsku vo februári 2015 medziročne znížil o 1,6 %. To je oveľa menej ako v januári, keď klesol o 2,8 %, alebo v decembri, keď sa prepadol o 3,6 %. Ceny španielskych hotových produktov sa vytrvalo znižujú od júla 2014.
Štatistiky tiež odhalili, že vo februári najstrmšie klesli ceny továrenských výrobkov, a to medziročne o 2,4 %, zatiaľ čo ceny v banskom a ťažobnom sektore sa znížili o 0,3 %. Naopak, ceny elektriny a plynu v sledovanom období vzrástli o 2,8 % a ceny vody stúpli o 1,4 %.
V medzimesačnom porovnaní sa februárové výrobné ceny v Španielsku zvýšili o 0,2 %, prvýkrát po piatich mesiacoch. V januári napríklad ešte klesli o 0,5 %.
Medziročná miera inflácie v Španielsku dosiahla vo februári -1,2 %, čo je lepší výsledok ako januárových -1,5 %. A v medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v krajine vo februári mierne vzrástli, a to o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy