Telefónica predá britské O2 hongkonskej firme Hutchison

Španielska telekomunikačná spoločnosť Telefónica uviedla, že dokončuje dohodu o predaji svojej britskej mobilnej divízie O2 hongkonskému konglomerátu Hutchison Whampoa za 10,25 mld. libier (GBP). Spoločnosti Telefónica a Hutchison začali rokovať o predaji britského O2 už 23. januára. Dokončenie tejto transakcie však ešte podlieha schváleniu zo strany regulačných úradov. Podľa vyjadrení spoločnosti Telefónica by ju úrady mali schváliť do 30. júna s možnosťou posunutia termínu do 30. septembra.

Predaj urýchli konsolidáciu britského telekomunikačného trhu. Hutchison v súčasnosti prevádzkuje konkurenčného mobilného operátora Three. Spoločnosť sa po prevzatí britského O2, ktoré je s 22 miliónmi predplatiteľov dvojkou na tamojšom trhu, stane najväčším mobilným operátorom v krajine.

O2 pôsobí aj na Slovensku, a to prostredníctvom slovenskej dcéry materskej O2 Czech Republic od roku 2006, kedy naň vstúpila ako súčasť španielskej skupiny Telefónica. Svoju komerčnú prevádzku začala spoločnosť 2. februára 2007 a poskytovala služby pod značkou O2. Skupina Telefónica sa koncom roka 2013 dohodla na predaji Telefónica Czech Republic vrátane slovenskej dcéry skupine PPF za 2,467 mld. eur. Česká i slovenská firma sa premenovali na O2. Telekomunikačný operátor O2 bude pôsobiť pod touto značkou v ČR aj na Slovensku až do roku 2022.

(1 EUR = 0,7344 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy