Lipšic neuspel s maximálnymi čakacími lehotami pre deti

Nezaradený poslanec chcel presadiť aj lekárske návštevy doma u detí, ktoré by boli plne hradené zdravotnými poisťovňami.

Nezaradenému poslancovi Danielovi Lipšicovi neprešiel v parlamente návrh, aby plánovaná zdravotná starostlivosť (ZS) pre deti bola poskytnutá najneskôr do troch mesiacov od indikácie ošetrujúcim lekárom. Lipšic svoj návrh odôvodňoval tým, že oneskorenie liečby môže na rozdiel od dospelých ohroziť zdravý vývin dieťaťa. Zmeny predkladal v rámci novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorú však poslanci neposunuli do druhého čítania.

Ak by potrebnú starostlivosť nebolo možné poskytnúť v spomínanej lehote na Slovensku, požadoval zjednodušiť vybavenie liečby v zahraničí. Zdravotné poisťovne by do piatich dní museli rozhodnúť o tom, či schvália liečbu v cudzine, v prípade závažného ochorenia by sa termín skrátil na 72 hodín. „Cieľom predkladanej legislatívnej úpravy je zabezpečiť potrebnú zdravotnú starostlivosť pre deti, pokiaľ sa táto na Slovensku neposkytuje alebo sa poskytuje s neprimerane dlhými čakacími lehotami,“ konštatoval Lipšic.

Poslanec chcel zároveň v parlamente presadiť návštevy všeobecných lekárov v domácom prostredí chorého dieťaťa. Lipšic konštatoval, že pre dieťa s vysokými horúčkami je veľkou záťažou čakanie v ambulancii, navyše dieťa s infekčným ochorením môže v čakárni nakaziť ďalších ľudí. Navrhovaná legislatíva by stanovila povinnosť pre zdravotné poisťovne uhrádzať ambulantnú zdravotnú starostlivosť pre deti do 11 rokov v domácom prostredí v plnej výške, pokiaľ si to ich zdravotný stav vyžaduje. Minimálnu výšku úhrady malo určiť ministerstvo zdravotníctva.

Súvisiace články

Aktuálne správy