Grécke banky nemajú zvyšovať objem gréckeho dlhu v držbe

Európska centrálna banka (ECB) žiada grécke bánk, aby nezvyšovali objem gréckych vládnych cenných papierov vo svojej držbe, čo sa týka aj pokladničných poukážok.

Európska centrálna banka (ECB) požiadala grécke banky, aby nezvyšovali objem gréckych vládnych cenných papierov vo svojej držbe. To sa týka aj pokladničných poukážok. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dobre informovaný zdroj. „Z pozície supervízorov ECB a grécka centrálna banka dávajú bankám inštrukcie, aby nezvyšovali svoju expozíciu voči vládnemu dlhu Grécka z dôvodu opatrnosti,“ uviedol zdroj agentúry Reuters. Táto inštrukcia znamená, že ECB nechce, aby banky plátali diery vo vládnych financiách.

Vydávanie pokladničných poukážok je jediným spôsobom, ako si môže grécka vláda komerčne požičať. Grécke banky tieto cenné papiere používali ako kolaterál pre získanie prostriedkov od ECB. Minulý mesiac však ECB prestala tieto cenné papiere akceptovať. Atény môžu vydať na trh pokladničné poukážky v maximálnej hodnote 15 mld. eur. Grécko žiadalo o navýšenie tejto sumy, ECB to však odmietla.

Grécko je závislé od medzinárodnej pomoci od EÚ, Medzinárodného menového fondu (MMF) a ECB. Táto pomoc je však zmrazená. ECB tak vytvára tlak na Atény, aby dosiahli dohodu s veriteľmi. Následne sa uvoľní ďalšia pomoc. Agentúra Reuters s odvolaním sa na svoj zdroj zároveň v utorok uviedla, že Grécko čelí riziku, že bez ďalšej pomoci krajina vyčerpá finančné prostriedky do 20. apríla.

Súvisiace články

Aktuálne správy