Grécko a Nemecko: Všetci len rozprávajú, ale nikto nekoná

, CNBC Foto: SITA

V pondelok sa Alexis Tsipras a Angela Merkelová v Berlíne stretli, aby diskutovali o tom, ako sa Atény dokážu vyhnúť pádu do defaultu. Ale ekonómovia aj po tejto schôdzke zostávajú skeptickí, pýtajú sa ako dlho bude trvať, kým Grécko pristúpi ku konkrétnym reformám.

V utorok ráno, vyšla správa, že krajina sa chystá predložiť reformný balíček do euroskupiny ministrov financií najneskôr budúci pondelok. Informoval o tom Reuters. Grécka televízna sieť Mega TV, odvysielala správu, že reformy by mohli konečne viesť k uvoľneniu toľko potrebných peňazí pre Grécko. Reformy neobsahujú recesijné opatrenia, ale štrukturálne zmeny. Rokovania medzi Tsiprasom a Merkelovou by mali obnoviť diplomatické vzťahy po období napätia medzi gréckymi a nemeckými úradníkmi. Pri načrtnutí reformy sa ale nešlo do hĺbky. Na tlačovej konferencii po rokovaní v Berlíne si Tsipras neodpustil zmierlivú poznámku. Vyjadril sa, že nebolo správne brať na zodpovednosť cudzincov za problémy krajiny. Sľúbil aj spustenie "veľkej štrukturálnej reformy."

Grécku predĺžili o štyri mesiace záchranný programu vo februári, aby malo mala krajina viac času predložiť konkrétny zoznam reforiem svojim veriteľom. Čas sa kráti a reformy sú zatiaľ len na papieri.

Hlavný ekonóm Nemeckej komory priemyslu a obchodu (DIHK) pre CNBC povedal, že zatiaľ čo rokovania viedli k zlepšeniu vzťahov medzi oboma krajinami, konkrétne opatrenia by už mali nadviazať na Tsiprasove sľuby. "Obaja predsedovia vlád, sa snažili poukázať na zlepšenie vzťahov, ale stále existuje veľa podstatných rozdielov medzi Gréckom a Nemeckom a to bolo jasné aj na tejto schôdzke," povedal Alexander Schumann pre CNBC.  "Myslím, že to bolo nevyhnutným krokom k zlepšeniu vzťahov, ale teraz sa musí viac hovoriť o tom, čo bude Grécko robiť, aké sú konkrétne podrobné opatrenia štrukturálnych reforiem, ktoré Tsipras spomína. Grécka Vláda musí ukázať, čo bude robiť pre dosiahnutie tohto cieľa."

Niektorí ekonómovia sa zhodli, že stretnutie s Merkelovou nemožno považovať za mimoriadny úspech pre Grécko. Carsten Brzeski, senior ekonóm ING so sídlom v Bruseli, v utorok povedal, že "napriek tomu čo sa očakávalo, včerajšie stretnutie nepredstavovalo veľký prielom v gréckej kríze. Zásadná otázka znie, nakoľko neudržateľný je stav verejných financií, zatiaľ čo v rovnaký čas sa priveľmi nezaoberá obnovou konkurencieschopnosti. Je ešte príliš skoro predpovedať, či to nakoniec povedie ku šťastnému koncu," vyjadril sa vo svojej poznámke Brzeski.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy