Ešte nie ste investičný guru? Tieto výstražné znamenia vám pomôžu nepopáliť sa

, A Wealth of Common Sense Foto: SITA

Preverujete si fond, do ktorého sa chystáte investovať, alebo finančného poradcu, ktorý by vám s celým procesom investovania pomohol? Vnímajte dôsledne varovné signály, ich prehliadnutie by sa vám totiž mohlo kruto vypomstiť.

Jedným z prístupov ako si stanoviť investičnú stratégiu je vylučovacia metóda. Vďaka predstave čomu sa chcete pri investovaní vyhnúť, naďabíte na oblasti, ktoré naopak ponúkajú dlhodobú pridanú hodnotu. Pozrime sa podrobnejšie, čomu sa oplatí vyvarovať.

Prezentácia hrubých výnosov
Ak sa poradca alebo portfólio manažér snaží poukazovať len na hrubú výkonnosť odporúčanej investície, pred odpočítaním všetkých poplatkov, mala by vám v hlave na intuitívnom semafore okamžite v hlave zasvietiť červená. Rozhodujúce pre vás predsa je, koľko dostanete po odpočítaní všetkých poplatkov. Seriózna investičná spoločnosť musí byť 100 % transparentná v prezentácii štruktúry výkonnosti fondu alebo investičnej stratégie.

Nedostatočná transparentnosť
Sladké reči ako "nechajte to na mňa, dôverujte mi, nepotrebujete vedieť viac." Pri takomto slovníku je dobré spozornieť. Takto rozhodne nevyzerajú praktiky poctivého predajcu pri odporúčaní investičných stratégií. Ak vám poradca nedokáže podať základné informácie o produkte v zrozumiteľnom jazyku za 60 sekúnd, nie je to dobré znamenie. Platí všeobecné pravidlo, že čím dlhšie trvá vysvetlenie štruktúry investície, tým horšiu máva tento investičný prístup výkonnosť.

Samá chvála, ale nič viac
Sme spoločnosť s veľkým objemom predajov a vyškoleným marketingovým tímom. Takéto oznámenie určite vyvolá pocit bezpečia a pohodlného investovania. V skutočnosti ak takýto príbeh nie je v podstate ničím krytý, sú to len prázdne slová na chytenie zákazníka. Nemusí to byť okamžite stopka, ale ak niečo znie až príliš dobre, aby to bola pravda, dvojnásobne si to preverte. Najmä pokiaľ ide o financie.

Vysoký garantovaný výnos
Kto dnes dokáže garantovať určitú výkonnosť pri podstúpení len obmedzeného rizika? Takto predsa trhy nefungujú. Žiadna stratégia vám nezaručí výnos 10 alebo 15 % ročne. Ak niekto na niečo také láka, ide pravdepodobne o klamlivé triky a falošné sľuby.

Chýba riadenia rizika
Cieľom každého investora je dobrý výnos. Každý by chcel čo najvyšší výnos v čo najkratšom čase, to je logické. Problém ale spočíva v tom, že žiadny zisk nie je bez rizika, zarobiť nejaké peniaze navyše tak, aby ste neprišli o vloženú investíciu, to už vyžaduje obozretný risk manažment. Pokiaľ portfólio alebo poradca prezentuje potenciálne výnosy, bez toho aby sa snažil vyvážiť riziká, nejde o dôveryhodného partnera pre investovanie. Súčasťou risk managementu nie je len upozorniť na podstupované riziká počas investičného procesu, ale tiež ich dostatočne zrozumiteľne vysvetliť. Samotnú investíciu by malo predchádzať posúdenie investora. Vytvorenie rizikového profilu odhalí chuť riskovať v závislosti na životnej situácii. Až potom je možné zvoliť správny prístup a stratégiu.

Absencia školenia
Niektoré chyby nevhodnej voľby investičnej stratégie sa dajú eliminovať. Žiadna stratégia ale nie je univerzálna, preto sa uistite, že dobre rozumiete tomu, do čoho sa vás snažia vtiahnuť. Na trhu je veľa firiem, ktoré dokážu úspešne predávať svoje produkty, ale len málo z nich investorov skutočne vzdeláva. Pritom je to spôsob, ako si z nich "vychovať" dlhodobých a verných klientov. Vzdelanie napomáha tomu, že sa nedostanú do problémov a že nebudú robiť iracionálne krátkodobé investičné rozhodnutia s dlhodobým kapitálom. Vzhľadom k všeobecnému poklesu výnosov na trhoch je teraz finančné vzdelanie kľúčom k pridanej hodnote v dlhodobom horizonte.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy