Rast ekonomík rozvíjajúcej sa Ázie by mal byť stabilný

Krajiny rozvíjajúcej sa Ázie by v tomto a v budúcom roku mali zaznamenať stabilný rast. Vývoj amerických úrokových sadzieb by totiž mohol znamenať politické opatrenia, ktoré budú zabraňovať reverzným kapitálovým tokom. Uviedla to Ázijská rozvojová banka (ADB).

Skupinu štátov rozvíjajúcej sa Ázie tvorí 45 krajín v ázijských a pacifických regiónoch. Tieto krajiny by v tomto a v budúcom roku mali posilniť o 6,3 %, čo je rovnaká miera rastu ako v roku 2014. Región podľa ADB od finančnej krízy v roku 2009 prispieva k hospodárskemu rastu globálnej ekonomiky takmer tromi pätinami.

Motorom rastu budú juhovýchodná Ázia a India. Indická ekonomika by mala v roku 2015 posilniť o 7,8 %, kým v roku 2014 bol rast na úrovni 7,4 %. Spomínané krajiny budú vyvažovať spomalenie čínskej ekonomiky. Podľa ADB by hospodársky rast Číny mal v tomto roku oslabiť na 7,2 % z hodnoty 7,4 % v roku 2014. V budúcom roku by si mala čínska ekonomika polepšiť o 7 %. „Mierne ceny komodít a zotavenie hlavných ekonomík vo všeobecnosti pomôžu regiónu k rastu. Očakávaný rast Indie a väčšiny členov Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) by mohol vyvážiť postupné zhoršovanie v najväčšej ekonomike v oblasti, v Číne,“ uviedla ADB.

Súvisiace články

Aktuálne správy