Nenaplnený sen, či blízka budúcnosť? Putin chce vytvoriť vlastnú verziu eura

, The Fiscal Times Foto: SITA

Ruský prezident Vladimir Putin navrhol, že Rusko, Kazachstan a Bielorusko by mohlo vytvoriť menovú úniu podobnú tej v eurozóne, v ktorej by všetky tri národy používali spoločnú menu. Ide o hlavných partnerov Ruska, ktorí čelia rastúcej ekonomickej výzve.

Putin po stretnutí s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom a kazašským prezidentom Nursultanom Nazarbajevom predstúpil pred novinárov a vyhlásil: "Nastal čas začať premýšľať o vytvorení menovej únie." Ani Lukašenko ani Nazarbajev sa k otázke nevyjadrili, ich postoj je vlažný. Zatiaľ nie sú známe žiadne podrobnosti, jasné je len to, že spolupráca by pomohla týmto trom krajinám prekonať ich ekonomické problémy. Kazachstan, druhý najväčší post-sovietsky producent ropy a ekonomika po Rusku, by chcel najskôr, aby tieto tri národy synchronizovali svoje menové politiky, než prejdú na jednotnú menu. Grigorij Marčenko, bývalý šéf Kazašskej centrálnej banky odhaduje, že by to mohlo trvať 10 až 12 rokov, než by sa spoločná mena zaviedla.

Výhody spoločnej meny by mali zahŕňať odstránenie kurzových rizík na podstatnej časti obchodu medzi troma krajinami, ktoré začiatkom roka vytvorili Euroázijskú hospodársku úniu spolu Arménskom a eventuálne sa pridá aj Kirgizsko. Verzia Európskej únie odstráni rad obmedzení cezhraničného obchodu a umožňuje voľný pohyb osôb pre občanov členských štátov. Eliminácia menového rizika nie je zanedbateľná vec v čase, keď ruský rubeľ stratil asi 40 percent svojej hodnoty v dôsledku medzinárodných sankcií.

Ak by niekto chcel vidieť potenciálne nebezpečenstvo takejto únie, najmä ak jeden z partnerov je dominantný, stačí sa prezidentom Bieloruska a Kazachstanu pozrieť na juhozápad, aby videli, čo sa v súčasnosti deje v Grécku. Grécka ekonomika nebola v skvelej forme, keď zasiahla Veľká recesia a zmrzačila krajinu dlhom. Nikdy tam nebol prísny systém výberu daní, ani realizované iniciatívy, ktoré by viedli k rastu a tým dokázali ochrániť krajinu pred kolapsom. V súčasnej dobe sa Grécko stále snaží zotaviť. Na druhej strane je Nemecko. Disciplinované vo všetkých smeroch je dominantnou ekonomikou v eurozóne. Krajina, ktorá dlhodobo odolávala zavedeniu opatrení, ktoré by mohli zmierniť bolesť slabších susedov, vrátane zníženia úrokových sadzieb, ako to urobila americká FED so značným úspechom.

Niet pochýb o tom, kto by bol dominantným partnerom v takomto usporiadaní. Aj vzhľadom k ťažkým ekonomickým časom ktorým krajiny čelia, Ruská 3,6 biliónov dolárov veľká  ekonomika v roku 2014 bolo viac ako šesťkrát väčšia ako ekonomiky Kazachstanu (420,6 miliárd dolárov) a Bieloruska (176,9 miliardy dolárov) dohromady.
 

Nejasné v túto chvíľu je, či Putin navrhuje vytvorenie úplne novej meny, alebo naznačuje, že ostatné EEU krajiny by mali jednoducho prijať rubeľ za svoju menu. Ten krok, by bol pre skupinu bývalých sovietskych socialistických republík veľmi symbolický. Putin by však pravdepodobne musel dať do pľacu niektoré kontroly Ruskej centrálnej banky nad menovou politikou, aby jeho partneri nakoniec súhlas

Rusko nepreukázalo žiadne výčitky svedomia, čo sa týka šikanovania svojich EEU partnerov. Zákaz dovozu potravín z Bieloruska viedlo vlani k podnecovaniu obchodnej vojny. Dôvodom zákazu bolo ruské presvedčenie, že bieloruskí vývozcovia predávali ďalej európske potraviny, ktoré Rusko umiestnilo pod embargo. Putinov sen o euroázijskej Hospodárskej únii, ktorá by sa dokázala postaviť Európskej únii, Spojeným štátom aj Číne je ďaleko od reality, aj keď má integrovaný jednotný trh s viac ako 170 miliónmi ľudí.

Avšak predtým, než ktorýkoľvek z Putinových partnerov začne mať obavy ohľadom podrobností menovej a obchodnej politiky, bude pravdepodobne chcieť vážnejšie premýšľať o rozvážnosti kroku prehĺbenia ekonomického prepojenia s Putinom. Previazanie ich meny na ruský režim, ktorý preukázal len malý záujem o zoslabenie sankcií a premenu obrazu medzinárodného vyvrheľa, by mohla byť fatálna chyba.

Nezávislí analytici o myšlienke pochybujú. "Menová únia by bola veľká chyba v mnohých ohľadoch. Našťastie, môžeme si byť istí, že Bielorusko a Kazachstan s tým nikdy súhlasiť nebudú," povedal Christopher Granville, generálny riaditeľ poradenskej firmy Trusted Sources z Londýna. "Lukašenko fakticky podpísal menovú úniu s Ruskom v roku 1990 a trvalo mu celé desaťročie, kým sa vykrútil z tohto záväzku, pretože si uvedomil, že to znamená koniec bieloruskej suverenity."

Ruský rubeľ klesol zhruba o 40 percent voči doláru od v polovice minulého roka, Bielorusko devalvovalo svoj rubeľ v januári, a špekulácie na trhoch hovoria o tom, že , Kazachstan môže už čoskoro devalvovať svoju menu len niečo viac ako rok po tom, čo znížilo hodnotu svojej meny o 19 percent.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy