Infografika: Prečo je Warren Buffett bohatší ako vy

, fortune Foto: SITA

Tento rok uplynulo päťdesiat rokov od kedy známy investor a multimiliardár Warren Buffett získal kontrolu nad textilnou spoločnosťou Berkshire Hathaway. Stačilo päť dekád a Buffettovi sa podarilo premeniť upadajúci podnik v jednu z najviac prosperujúcich firiem na svete. K úspechu pritom nepotreboval veľa.

Na konci februára poslal investor, známy pre svoju jedinečnú intuíciu tiež ako Veštec z Omahy, už päťdesiaty výročný list akcionárom, v ktorom komentuje nielen uplynulý rok, ale aj celých 50 rokov, ktoré s Berkshire Hathaway prežil. Prakticky každé finančné médium na tohtoročný Buffettov list upozornilo a komentátori sa intenzívne venovali otázke, čo stojí za nenapodobiteľným úspechom spoločnosti Berkshire Hathaway.

V časopise Fortune sa onedlho po zverejnení Buffettovho jubilejného listu objavila grafika, ktorá sa pokúša prosperitu vlajkovej lodi takmer 85 ročného investora vysvetliť. Stephen Gandel dal dokopy pätnásť dôvodov, ktoré podľa prispievateľov svetových médií či známych investorov stoja za Buffettovými úspechmi. Na jednej osi  sa vedľa seba nachádzajú investičné zručnosti a schopnosti oddelené do rýdzo osobnostných rysov.

Väčšina ľudí by možno čakala, že za svoje úspechy Buffett vďačí svojim ostrým lakťom či dokonalej znalosti finančných trhov. Opak je ale pravdou. Väčšina dôvodov, ktoré médiá označujú za hlavné zdroje jeho úspechu, spadajú do kategórie osobnostných rysov.

Matt Levine na stránkach agentúry Bloomberg napísal, že Buffettov úspech spočíva v tom, že sa u neho snúbi nekompromisnosť a podnikateľská dôslednosť a prísnosť. Podľa Andrewa Rossa Sorkina píšuceho pre The New York Times zase Buffett uspel hlavne vďaka svojej flexibilite a podľa Neila Irwina z toho istého média hrá úlohu aj jeho benevolentnosť a ochota priznať si nie celkom dokonalé manažérske schopnosti. Buffettov pobočník Charlie Munger zase vyhlásil, že Prorok z Omahy, ktorý je v mnohých ohľadoch "celkom veľký čudák", mal skrátka šťastie. Poradca a investor Barry Ritholtz napísal, že je Buffett dokonalým príkladom toho, ako dôležité je za všetkých okolností zostať sám sebou.

Bolo by samozrejme opovážlivé tvrdiť, že sa Warren Buffett stal tretím najbohatším mužom planéty len vďaka tomu, ako vyzerá či aké sú jeho osobnostné rysy. Za úspechy Proroka z Omahy a Berkshire Hathaway je samozrejme obrovský kus práce. Buffett je veľký ťahúň, ktorý sa v živote musel mnohého zriecť, aby dosiahol vysnívaný cieľ. Lex Harris na webe CNNMoney okrem iného poznamenal, že za jeho úspechom stoja hlavne stratégie hodnotového investovania, teda nakupovanie akcií perspektívnych podnikov buď v čase, keď práve neprežívajú najlepšie obdobie, alebo ešte pred tým, než trh pochopí, aký potenciál v ich produktoch a službách tkvie.

Buffettove úspechy nemožno vysvetliť jedinou vetou. Rozprávkový príbeh je mozaikou, v ktorej má každý úlomok dôležité miesto. V zásade možno povedať, že Buffett je nielen skvelým obchodníkom, ale aj racionálne uvažujúcim pragmatikom so zmyslom pre empatiu, čo je koktail predpokladov, ktorý príroda ľuďom len tak do vienka nedáva. Buffett je takýmto šťastlivcom, ktorý sa ponúknutej šance chopil všetkými desiatimi.

Súvisiace články

Aktuálne správy