Proti prúdu: Kašlite na počítače, zbohatnúť sa dá na biotechnológiách

, technologyreview Foto: SITA

Peter Thiel bol prvý veľký investor na Facebooku. Teraz svoj záujem upriamil iným smerom. Investuje do biotechnológií.

Peter Thiel, meno ktoré sa väčšine ľudí spája s platobným systémom PayPal. Často je označovaný za investora, ktorý objavil Facebook. Ale to, čo je o ňom menej známe, je jeho afinita k biotechnológiám. V súčasnosti má investované do asi 25 startupov, z ktorých jeden sa už premenil na úspešný príbeh s hodnotou okolo miliardy dolárov. Dnes 47 ročný Thiel sa tak dostal na čelo významných technologických investorov, ktorí vkladajú svoje peniaze do bioltechnológií.

Thiel má motiváciu, tou je to túžba poraziť starnutie. Na druhej strane o medicíne hovorí, že je "štrukturálne podobjavená." Za najpodstatnejšie považuje skutočnosť, že biológia je stále lacnejšia a jednoduchšia. To znamená, že biotechnologické spoločnosti sú aktívnejšie ako softvérové startupy. Dnes si už môžete objednať DNA on-line, podporiť cez crowdfunding nejaký projekt genetického inžinierstva, alebo outsourcovať konkrétne experimenty.

Austen Heinz, generálny riaditeľ spoločnosti Cambrian Genomics, ktorá sa zaoberá predajom reťazcov DNA na objednávku, hovorí, že si vie predstaviť, čo sa stane v prípade, ak sa biotechnológie dokážu rovnako jednoducho testovať, ako softvér. "Explózia biotechnologických spoločností sa blíži," hovorí.

Väčšinu svojich biotechnologických investícií urobil Thiel prostredníctvom charitatívnej Thiel Foundation. Podľa Thiela trpí biotechnologický priemysel zásadným problémom. Spoločnosti majú minúť desiatky miliónov na vývoji liekov, ktoré by mohlo fungovať. Ale nemusia. Nie je to nikdy vopred úplne isté, pretože biológia je nepredvídateľná a zložitá. "Väčšina firiem veľmi intenzívne investuje do nepredvídateľných paradigiem," hovorí. "Ale ak k tomu pristupujete ako ku výhernému žrebu, potom sa už psychicky pripravujete na stratu. Je len malá pravdepodobnosť, že veľké peniaze sa za normálnych okolností rovnajú nule."

Naopak, Thiel hľadá firmy s teóriou, ktorá môže byť systematicky uvedená do praxe a nie firmu, ktorá chce získať empirické dôkazy. Príkladom je Counsyl, spoločnosť zameraná na genetické testovanie rodičovstva. "Ich základné motto bolo" genomika je podvod," opisuje Thiel, ktorý sa stal jedným z investorov do spoločnosti ešte v roku 2011. Odvtedy do firmy investoval už 17 miliónov dolárov. V tom čase vedci vytiahli myšlienku, že DNA by mohlo predpovedať riziká pre bežné ochorenia, ako je cukrovka. Namiesto toho ale Counsyl vytvoril lacný, vysoko automatizovaný, a pre spotrebiteľov príjemný spôsob, ako otestovať zriedkavé choroby, ktorých dedičné znaky sú dobre známe. Testy Counsyl dnes používajú u viac než troch percentách novorodencov v USA, a súkromná spoločnosť má dnes hodnotu cca 1 miliardu dolárov. "Thiel je majster technológie a predaja. Ak sa snaží zmeniť biotechnológie, starí hráči by si mali dávať pozor," hovoria odborníci z technologickcých startupov. Na rozdiel od Thiela, ale iní investori vyhlásili, že nebudú financovať skutočné biotechnologické spoločnosti, ktoré robia laboratórne práce, pretože táto oblasť je príliš neznáma. Namiesto toho radšej dajú na "digitálne zdravie", čo je väčšinou zdravotnícky softvér, alebo fitness pomôcky. V minulom roku sa na túto oblasť podarilo vyzbierať 4,2 miliardy dolárov rizikového kapitálu, uvádza Rock Health.

Aj Thiel investoval do digitálneho zdravia, ale ako hovorí, trápi ho, keď príliš veľa spoločností naháňa rovnaké myšlienky. "Povedal by som, že všetko, čo naznačuje trend, je zlé, vždy zlé," hovorí. Radšej sa zameriava na financovanie spoločností na menej preplnenom území. Napríklad také stratégie proti starnutiu. Thiel odmieta, že nie je možná žiadna zmena. "Spôsob, akým sa ľudia vysporadúvajú so starnutím je kombináciou prijatia a odmietnutia," hovorí. "Prijímajú to, že nedokážu proti nemu nič robiť a popierajú, že sa deje."

V roku 2011 vytvoril Thiel v rámci nadácie vnútornú organizačnú štruktúru, Breakout Labs, ktorá ponúka malým podnikom, často len o dvoch-troch ľuďoch, investície na "rizikové" vedecké nápady a ich prípravu, aby dokázali zarábať viac peňazí. Doteraz rozdal 7 miliónov dolárov  do zhruba dvoch desiatok vedeckých spoločností. Aj vďaka jeho podpore sa na trh dostal nový druh rastrovacieho mikroskopu, alebo bioreaktor na „vypestovanie“ náhradných kostí.

Lindy Fishburneová, výkonná riaditeľka Breakout hovorí, že Thiel sa snaží napomôcť dobrej technológii k "úteku z väzenia" keď je v pasci na univerzitách alebo iných inštitúciách a dostať ju do reálnej ekonomiky. Breakout aktuálne investuje výhradne do spoločností, ktoré prevádzkujú ich zakladatelia. Práve tento prístup rozlišuje Thiela od svojich konkurentov. Často sa vrhá do rizikových podnikov a pod dohľadom profesionálnych manažérov čaká na licencovanie patentov. Príkladom je Immusoft, ktorý sa snaží prostredníctvom génovej terapie premeniť krvné bunky a dostať ich do tovární na lieky. Zakladateľom je Matthew Scholz, softvérový podnikateľ, ktorý o sebe tvrdí, že je posadnutý myšlienkou, že imunitný systém môže byť "naprogramovaný". Ešte pred časom šéfoval nákladnej logistickej firme. Ani to však Thiela pri investovaní neodradilo, že Scholz nemal žiadne formálne vzdelanie v odbore biológie, alebo že musel používať Wikipédiu, aby porozumel akademickým článkom. Scholz hovorí, že grant od Breakoutu mu umožnil preukázať svoje myšlienky na pokusoch na myšiach. V tomto roku už očakával, že požiada o povolenie testovať na ľuďoch. Ale asi z toho nič nebude. Ilustruje to na telefonáte. "Ten chlap nemá čo podnikať v tomto smere,  ou, Dr. Scholz práve volá."

Nebolo by to prvý krát, čo by Thiel neuspel. Pred niekoľkými rokmi pýtal startup peniaze na vytvorenie superlacného sekvenčného DNA prístroja. Ale nepodarilo sa. Presnejšie povedané, žiadna zo spoločností v portfóliu Thiela ešte neponúkla liek alebo formu liečby na trh. To je ale úloha, ktorá od biotechnologickej spoločnosti vyžaduje dokončiť roky štúdia a získať povolenie od regulačných orgánov. "To je ten rozdiel medzi technologickým svetom, oni sú zvyknutí, že sa to deje rýchlejšie," hovorí Terry McGuire, ktorý urobil oveľa väčšie investície do biotechnologických firiem v minulom roku, ako akýkoľvek iný rizikový americký fond. Ako tvrdí, títo technologickí investori sú dobrí na odvážne a extrémne stávky. Ale podľa neho nikto nemá monopol na to, ako vynájsť budúcnosť. "Je tu istá nesmelosť, ale je to zmiernené realitou," dodal McGuire.

Súvisiace články

Aktuálne správy