Opozícia začne zbierať podpisy na odvolanie Čisláka

Návrh na odvolávanie je pripravený, s počtom podpisov by nemal byť problém, záujem pridať sa prejavilo KDH, vraví Daniel Lipšic

Vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 23. marca (SITA) – Opozičné strany NOVA, OĽaNO a SaS začnú v utorok zbierať podpisy na odvolanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka v parlamente. „Návrh na odvolanie je pripravený. So zberom podpisov začneme v utorok, s počtom by nemal byť problém, lebo záujem pridať sa k návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi zdravotníctva prejavilo KDH,“ povedal v pondelok pre agentúru SITA nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

Predseda strany NOVA zatiaľ nekonkretizoval, kedy návrh na odvolanie predložia parlamentu. „Návrh podáme po dohode s partnermi v najvhodnejšom čase,“ konštatoval Lipšic. Minister zdravotníctva podľa opozičného poslanca iba zametá kauzy pod koberec. „Minister, ktorý tam prišiel po pani Zvolenskej, nerobí nič iné, len zahládza stopy po netransparentnom šafárení s verejnými zdrojmi. Takýto minister nemôže byť vo funkcii,“ povedal. Lipšic považuje za frašku, ak Čislák označí kauzu nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou za pseudokauzu ešte pred skončením vyšetrovania. Rovnako podľa Lipšica premiér Robert Fico a minister zdravotníctva „neoblbnú“ ľudí tým, že odvolaní funkcionári pre pochybenia v rezorte dostanú teplé miesta v Bruseli, kontrolných úradoch a nemocniciach.

Zámer odvolať Čisláka predstavila časť opozície minulý týždeň. „Je cieľom, aby to bola spoločná iniciatíva celej opozície,“ uviedol vtedy líder OĽaNO Igor Matovič. Napriek tomu, že Čislák je vo funkcii ani nie 120 dní, tak každý jeden ďalší deň spácha podľa neho iba ďalšiu zbytočnú škodu pre zdravotníctvo, a tým pádom pre chorých ľudí. „Máme ministra, ktorému nezáleží na stave zdravotníctva a záleží mu na jedinom výkone, ktorý má podať, na objednávke, ktorú dostal, aby zahladil stopy po zlodejinách, ktoré sa v zdravotníctve páchajú,“ skonštatoval Matovič. Ľubomír Galko (SaS) označil pôsobenie Čisláka za čiernu škvrnu posledných mesiacov, pretože sa v zdravotníctve zaradil spätný chod. „Zdá sa, že zo straníckej centrály Smeru prišiel jednoznačný pokyn smerom k ministrovi – postarať sa o svojich ľudí,“ dodal Galko.

Na zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolávaniu ministra treba 30 poslaneckých podpisov. Predseda parlamentu musí schôdzu zvolať do siedmich dní od predloženia návrhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy