Shiller o globálnych akciových trhoch: Nie je tam eufória, ale strach

, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung;CNBC Foto: SITA

Globálne akciové trhy siahajú na svoje nové maximá. Nehľadajme v tom eufóriu, ale skôr strach, tvrdí laureát Nobelovej ceny za ekonómiu Robert Shiller v rozhovore pre nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Profesor na Yale University tiež varoval pred potenciálnymi bublinami na akciového trhu, a navrhol, že teraz by mohlo byť dobrý čas investovať do ropy, vzhľadom k aktuálnej nízkej cene.

"Boom akciového trhu, ktorý v súčasnej dobe zažívame, nie je riadený eufóriou," povedal Shiller. "Ja tomu hovorím" nový normálny boom." Ide o investičný boom … Mechanizmy tam sú, ale chýba pocit. Nie je vidieť žiaden optimizmus. Tento boom je poháňaný strachom," tvrdil vo víkendovom rozhovore.

Európske a americké akcie ukončili týždeň vysoko. V piatok sa londýnsky FTSE dostal do blízkosti 7000 po prvýkrát v histórii. Aj ďalšie popredné európske indexy, napríklad DAX vo Frankfurte nad Mohanom dosiahli rekordné maximá. Shiller uviedol, že európske akcie, vrátane nemeckých, budú ešte stlačené v porovnaní s akciami v USA. "Nie je veľa alternatív k akciám v túto chvíľu. Sme v období extrémne nízkych úrokových sadzieb."

V snahe naštartovať upadajúcu ekonomiku eurozóny, Európska centrálna banka zrazila úrokové sadzby na nové minimá a čerpá nebývalé množstvo likvidity do finančného systému. V záplave lacnej hotovosti vidia niektorí kritici nebezpečenstvo vytvárania bublín v akciách a nehnuteľnostiach, ktoré by mohla prasknúť už čoskoro. "Myslím, že tam sú bubliny," ale centrálne banky nie sú na vine, povedal Shiller.  "ECB nie je príčinou nízkych úrokových sadzieb," ale skôr globálny pesimizmus, argumentoval.

Na otázku, ako by investoval svoje peniaze, Shiller odpovedal. "Je to ťažké, ale teraz si myslím, že by mohol byť dobrý čas investovať do ropy, alebo vsadiť na rast cien ropy," povedal. "Ceny sú veľmi nízke a existuje mnoho dôvodov domnievať sa, že nezostanú nízke. To je to, na čo by som stavil," povedal Shiller.

Nie je tu žiadna akciová bublina, tvrdí naopak Goldman Sachs. Stratég Peter Oppenheimer tvrdí, že ide len o  nevyhnutný dôsledok úrokových sadzieb blízkych nule. Mnoho investorov po celom svete tlačili krivku rizika smerom hore. "To by mohlo mať v konečnom dôsledku za následok, že rizikových aktíva sa stanú nadhodnotené voči iným triedam aktív," povedal. "Nie je to jasné, že by tieto rizikové aktíva, ako sú akciové trhy, boli v bubline."

Akcie dostal ďalšiu podporu minulý týždeň, kedy Federálny rezervný systém USA uviedol, že úrokové sadzby zostanú nízko ešte nejakú dobu. Základná úroková sadzba Fedu je len 0,25 percenta, čo je úroveň od roku 2008.

Na otázku, či si myslí, že trhy vládnych dlhopisov sú v bubline, Oppenheimer povedal: "Myslím si, že trhy vládnych dlhopisov odrážajú veľmi slabé fundamenty, ale podľa nášho názoru, výnosy sú príliš nízke, a to najmä v Európe. Dlhopisy sú nadhodnotené, to je dôvod, prečo preferujeme akcie," dodal.
Nie každý je tak optimistický ako Oppenheimer, pokiaľ ide o bubliny.

Súvisiace články

Aktuálne správy