Maďarský HDP by mohol v tomto roku vzrásť o 3,2 %

Maďarská centrálna banka podľa jej viceguvernéra Adama Baloga očakáva, že rast hrubého domáceho produktu v tomto roku bude vyšší ako 3 %. Balog uviedol, že "by nebol prekvapený", keby hospodársky rast bol na úrovni 3,2 %.

Maďarská ekonomika by mohla v tomto roku posilniť o vyše 3 %. Povedal to v piatok viceguvernér centrálnej banky krajiny Adam Balog. Viceguvernér sa vyjadril, že „by nebol prekvapený“, keby hospodársky rast v tomto roku bol na úrovni 3,2 %. Bol by to podstatne výraznejší rast v porovnaní s decembrovou prognózou centrálnej banky, ktorá ráta s posilnením hospodárstva v roku 2015 o 2,3 %.

„Očakávame, že rast hrubého domáceho produktu v tomto roku bude vyšší ako 3 %,“ konštatoval Balog na podnikateľskej konferencii. Poznamenal pritom, že pokles celkovej cenovej hladiny v krajine, ktorý trvá niekoľko mesiacov, je dočasný a ceny podľa neho opäť začnú rásť v druhej polovici tohto roka. Vo februári sa celková cenová hladina v Maďarsku medziročne znížila o 1 %.

Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávajú, že maďarská centrálna banka budúci týždeň zníži svoju základnú úrokovú sadzbu o 10 až 20 bázických bodov. Predpokladá sa pritom, že aj centrálne banky iných nových európskych trhových ekonomík uvoľnia menovú politiku, aby nedovolili svojim posilňujúcim národným menám nadol tlačiť infláciu a poškodzovať ekonomický rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy