EÚ ma unikátnu príležitosť na štrukturálne reformy

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyhlásil, že únia by mala využiť obdobie ekonomického pokoja na začatie štrukturálnych reforiem, ktoré v strednodobom horizonte povedú k väčšiemu potenciálu ekonomického rastu európskej ekonomiky

Nízke náklady na požičiavanie si v Európskej únii, lacná ropa a slabé euro vytvorili unikátnu príležitosť na realizáciu štrukturálnych reforiem s cieľom podporiť ekonomický rast. Zhodli sa na tom v piatok lídri EÚ. „S uspokojením si všímame, že zotavovanie pokračuje,“ povedal na tlačovej konferencii po stretnutí lídrov EÚ predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.

„Ak nevyužijeme toto obdobie na realizáciu štrukturálnych reforiem, ľahko sa môže stať, že sa opäť ocitneme v situácii, ktorá bude menej pozitívna,“ konštatoval Juncker. Šéf EK pritom poznamenal, že úrokové sadzby Európskej centrálnej banky sú takmer na nule a náklady vlád na požičiavanie sú v mnohých krajinách eurozóny na rekordných minimách.

Európska menová únia sa vlani vynorila z recesie, ktorá trvala dva roky, ale ekonomický rast je zatiaľ slabý. „Mali by sme dobre využiť toto obdobie ekonomického pokoja na začatie štrukturálnych reforiem, ktoré v strednodobom horizonte povedú k väčšiemu potenciálu ekonomického rastu európskej ekonomiky,“ dodal Juncker.

Súvisiace články

Aktuálne správy