KDH neuspelo s dvoma návrhmi zákonov na pomoc rodinám

Opozičná strana KDH dnes neuspela v parlamente s dvojicou návrhov zákonov, ktorými chcela pomôcť rodinám na Slovensku. Plénum Národnej rady (NR) SR ich neposunulo do druhého čítania.
Prvým návrhom bola novela zákona o dani z príjmov, ktorou chceli kresťanskí demokrati znížiť daňové zaťaženie rodín podľa počtu detí. A to tak, že by sa suma nezdaniteľnej časti základu dane daňovníka zvýšila o 1200 eur ročne na každé nezaopatrené dieťa. To by rodinám zvýšilo mesačný príjem o 20 eur na jedno dieťa. Zároveň chcelo KDH v tejto novele zrušiť dnes platné obmedzenie daňovej úľavy na manželku či manžela.
Druhým návrhom KDH bola novela zákona o sociálnom poistení. V nej navrhovali znížiť poistné odvody na starobné poistenie zamestnancom a čiastočne aj zamestnávateľom. A to podľa počtu nezaopatrených detí. Na každé jedno dieťa by sa odvody zamestnanca znížili podľa návrhu kresťanských demokratov o jeden percentuálny bod.
„Rodiny by týmto opatrením získali zvýšenie svojho príjmu o približne 10 eur na dieťa a mesiac, čo by mohlo výrazne prispieť k zlepšeniu sociálnej situácie rodín s deťmi i k zvýšeniu domácej spotreby,“ odôvodnili predkladatelia návrhov. Súčasne chceli v tejto novele aj zmäkčiť podmienky na poskytovanie predčasného starobného dôchodku.

Súvisiace články

Aktuálne správy