Pražská pobočka VÚB spĺňa podľa Rescha očakávania skupiny

K prípadnému záujmu o kúpu niektorej z ďalších bánk generálny riaditeľ VÚB banky uviedol, že ak sa nejaká príležitosť objaví, vyhodnotia, či obchodné možnosti môžu vytvoriť hodnotu pre akcionárov

VÚB banka, ktorá má od roku 1993 jednu zahraničnú pobočku v Prahe, je s jej výsledkami spokojná. Ako pre agentúru SITA povedal generálny riaditeľ VÚB banky Alexander Resch, VÚB Praha je typická korporátna pobočka, ktorá ponúka služby skupinovým klientom Intesa Sanpaolo a VÚB banky, ako aj vybraným firmám v Českej republike. „Pražská pobočka má dobrú výkonnosť a spĺňa očakávania skupiny, čo sa týka objemov aj príjmov,“ skonštatoval Resch.

Resch však nekonkretizoval, koľko evidujú českých klientov vo svojom portfóliu, a či ich počet rastie. „Keďže pražská pobočka sa zameriava primárne na korporátne bankovníctvo pre vybraných klientov, počet zákazníkov nie je rozhodujúci. Zameriavame sa tu skôr na neustále skvalitňovanie vzťahov so zákazníkmi s cieľom uspokojiť ich potreby,“ pokračoval Resch. Klienti majú podľa neho záujem o transakčné bankovníctvo, o optimalizáciu toku likvidity v rámci svojej skupiny, o zaistenie kurzového a úrokového rizika a o financovanie prevádzkových potrieb. Okrem toho pobočka poskytuje aj projektové financovanie šité na mieru.

VÚB banka nepočíta so zakladaním zahraničnej pobočky v ďalšej krajine. Na otázku, či má VÚB banka záujem o kúpu niektorej konkurenčnej banky, Resch odpovedal, že šumy na trhu nekomentujú. V druhej polovici januára tohto roka rakúska skupina Raiffeisen Bank International informovala, že predáva on-line banku Zuno. Ku koncu februára sa zase objavili správy, že ruská banka Sberbank vraj chystá predaj svojich dcér na Slovensku a v Maďarsku. „Ak sa nejaká príležitosť objaví, vyhodnotíme, či obchodné možnosti môžu vytvoriť hodnotu pre našich akcionárov,“ povedal Resch.

VÚB banka dosiahla v minulom roku čistý zisk 111,7 mil. eur. V medziročnom porovnaní je to nárast o 6,7 %. V roku 2013 totiž predstavoval čistý zisk banky 104,6 mil. eur. Celá finančná skupina VÚB dosiahla konsolidovaný zisk 145,8 mil. eur pri raste o 7,9 %. K výsledku podľa vyjadrení VÚB výrazne prispel nárast úverového portfólia.

VÚB bola do Obchodného registra SR zapísaná v roku 1992. Poskytuje retailové a komerčné bankové služby. Je členom medzinárodnej bankovej skupiny Intesa Sanpaolo, ktorá má zastúpenie vo viac ako 40 krajinách po celom svete. VÚB banka má aj jednu pobočku v Českej republike. Do skupiny VÚB patrí VÚB banka a jej 100-percentné dcérske spoločnosti Consumer Finance Holding, VÚB Factoring a VÚB Leasing. Skupina z konsolidovaného hľadiska taktiež zahŕňa i VÚB Generali DSS s podielom 50 % a VÚB Asset Management s podielom 40,55 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy