Čomu sa vo finančnom svete vyvarovať, aby sa vám nerozpadlo aj ďalšie manželstvo

, YahooFinance Foto: photl;

Aj keď podľa Demografického atlasu SR patríme k populáciám s miernou intenzitou rozvodovosti, stále je to necelých 11 000 rozvodov ročne. Keď vstupujete do manželstva prvýkrát, máte pocit, že vaše manželstvo pretrvá navždy. Ale keď uzatvárate druhé manželstvo, do popredia sa dostávajú úplne iné pocity. Iste, väčšina sa snaží poučiť z chýb predošlých, napriek tomu sa môžete zamotať do celého radu finančných komplikácií.

Odborníci popisujú smrtiacu kombináciu pre druhé manželstvo takto: staré zvyky s novou známosťou. Šance na úspešný druhý pokus môžu rýchlo vyprchať. Samozrejme, že každý pár je iný, preto môže byť ťažké definovať, ktorým chybám a zvykom z prvého vzťahu bude múdrejšie sa vyhnúť v tom druhom. Nie je to len váš osobný finančný život o ktorý sa budete musieť postarať. Či už bol váš partner v predchádzajúcom zväzku, alebo nie, celý rad finančných otázok budete musieť teraz zodpovedať spoločne. Prinášame bežné prechmaty ľudí, ktorí sa do manželstva dostali druhýkrát.

Nemáte predmanželskú zmluvu
Predmanželská zmluva by mala byť prvým krokom, ak do druhého manželstva vstupujú nevyvážení partneri, čo sa majetku týka. Určite nie je práve romantické takto rozmýšľať pred spečatením budúceho vzťahu, ale čo ak veci opäť nebudú fungovať tak, ako to očakávame? Keď sa berú dvaja ľudia, ktorí už majú za sebou jedno manželstvo, majú z nich potomkov, a aj v kariérnom rebríčku už niečo dosiahli, mali by si povedať čo je moje, je moje a čo je tvoje je tvoje. Hovorí sa tomu, že každý si vedie svoj vlastný účtovný život. Predmanželská zmluva sa dokáže postarať o to, aby boli deti finančne zabezpečené aj v prípade, že ich rodič zomrie. Bežne predmanželské zmluvy definujú napríklad bývanie. Ak jeden z manželov je vlastníkom domu, v zmluve je zakotvené, že pozostalý partner tam má právo žiť, ale dedičom je dieťa.

Neodkryjete všetky svoje finančné karty
Je pochopiteľné, že po rozvode máte tendenciu viac ochraňovať svoje financie.Ale ak sa rozhodnete spojiť financie so svojím novým partnerom, mali by ste vyložiť na stôl všetky karty. Dlhy, majetok… Čokoľvek, čo má potenciál ovplyvniť nový rodinný finančný rozpočet. V žiadnom prípade by ste to nemali tajiť. Ak máte deti z predošlého manželstva, je pravdepodobné, že budete platiť, alebo prijímať platby na výživu, či podporu dieťaťa. Mali by ste mať už vopred obaja jasno v tom, ako by takéto náklady mohli v budúcnosti ovplyvniť váš rozpočet. Nestačí vedieť, že môj manžel pekne zarába, ale aj to, či neplatí alimenty. Ak táto skutočnosť vyplynie len náhodou, alebo príliš neskoro, môže to spôsobiť veľa úzkosti a hnevu. Rovnako by malo byť témou diskusie to, či budete deťom z predchádzajúceho manželstva prispievať napríklad na štúdium, alebo na aktivity spojené s vysokými výdavkami. Aj keď nejde o príjemný rozhovor, dokáže zabrániť neskorším prekvapeniam.

Snažíte sa staré finančné stratégie preniesť do nového vzťahu
Je to krátkozraké očakávať, že váš nový manžel, alebo manželka, pôjdu rovnakou cestou vo výdavkoch, či sporení, akú ste nastúpili v minulom vzťahu. Či už chcete mať oddelené účty, spoločné účty, alebo hybridný systém so stratégiou "tvoje, moje, naše", je dôležité, aby ste vymysleli plán, ako budete riadiť svoje nové rodinné financie. Druhé manželstvo nedáva priestor na presadzovanie starých a nerealizovateľných vzorcov. Chce to poriadnu osobnú finančnú inventúru, ak sa rozhodnete znovu vstúpiť do manželstva. Musíte vedieť, ktoré finančné stratégie z minulého manželstva fungovali a rozpoznať tie, ktorých by ste sa mali čo najskôr zbaviť, prípadne prepracovať. Potom nasleduje úprimný rozhovor s vaším novým partnerom a spoločné rozhodnutie, či niektoré z týchto myšlienok budú pre vás vo finančnom svete akceptovateľné a či prinesú očakávaný profit.

Zabudli ste vymazať disponenta k účtu
Nie je to vôbec výnimočné, mnohé páry po rozvode jednoducho zabudnú zájsť do banky a zrušiť svojho expartnera ako disponenta k účtu. Dôsledky môžu byť zničujúce. Uistite sa, že ste aktualizovali všetky dôležité dokumenty, ako je vaša posledná vôľa či plná moc.

Pokračujete v aktívnom spravovaní svojich investícií
Pre klientov, ktorí aktívne spravujú svoje investičné účty, môže byť nový vzťah signálom k tomu, aby s tým okamžite prestali. Niektoré aktívne riadené zhodnotenia, ktoré sa na účet pripísali počas manželstva, sa považujú za majetok oboch manželov. To znamená, že ak by náhodou vzťah krachol, váš budúci expartner by mohol získať ešte väčší kus rozdeleného majetku. Najčastejšie sa táto chyba vyskytuje u ľudí, ktorí sú zabezpečení natoľko, že majú čas hrať sa s vlastnými investíciami.

Bonus tip
Utrácajte viac peňazí na svadobnú kapelu, ako na zásnubný prsteň. Kým zásnubný prsteň sa dá považovať po rozvode za majetok, hudobná produkcia na svadbe rozhodne nie.

Súvisiace články

Aktuálne správy