Rusko ľutuje, že GM redukuje svoju prítomnosť v krajine

Uviedol to pre agentúru Interfax hovorca Kremľa Dmitrij Peškov. Podľa neho totiž výrobca v USA zaznamená stratu, keď sa ruský trh opäť vráti k rastu.

Kremeľ v reakcii na vyhlásenie automobilky General Motors (GM), ktorá oznámila, že zredukuje svoju prítomnosť na ruskom trhu, uviedol, že ľutuje rozhodnutie automobilky. Podľa neho totiž výrobca v USA zaznamená stratu, keď sa ruský trh opäť vráti k rastu. „Môžeme vyjadriť ľútosť, na druhej strane však na trhu rozhodne nie je prázdne miesto, keď jedna spoločnosť odíde, ďalšia túto medzeru zaplní,“ uviedol pre agentúru Interfax hovorca Kremľa Dmitrij Peškov.

Ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov však vo štvrtok uviedol, že nevidí žiaden trend odchodu zahraničných automobiliek z krajiny. Podobne ako Peškov tak aj on reagoval na vyhlásenie automobilky General Motors o zatvorení závodu na výrobu áut v Petrohrade. Okrem toho GM v tomto roku zastaví montáž vozidiel Chevrolet v ruskej automobilke GAZ. Značka Opel, ktorá je európskou divíziou americkej automobilky, do decembra 2015 opustí ruský trh a firma sa v Rusku sústredí na predaj drahších áut.

Predaj áut v Rusku, ktorý niekoľko rokov výrazne rástol, sa v roku 2014 prudko zmenšil. Ekonomika krajiny totiž oslabila v dôsledku nižších cien ropy a západných sankcií pre rolu Moskvy v ukrajinskej kríze. Výrobcovia áut sú nútení nájsť spôsoby zníženia nákladov a zároveň prilákať zákazníkov, ktorí sa zdráhajú robiť veľké nákupy. Odbyt nových automobilov v Rusku sa podľa Asociácie európskych podnikov (AEB) vo februári medziročne zmenšil o 38 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy