Výskum: Rast nášho regiónu potiahnu malé a stredné podniky

, The Economist Intelligence Unit Foto: SITA

Podľa výskumu iniciovaného spoločnosťou TMF Group, bude región strednej a východnej Európy napriek nepokojom na východe profitovať z nearshoringu a priaznivého daňového prostredia. Rast bude dokonca dynamickejší ako rast eurozóny alebo širšej EÚ.

Rast štátov strednej a východnej Európy v najbližších rokoch potiahnu najmä malé a stredné podniky. Konštatujú to dve štúdie britského analytického centra The Economist Intelligence Unit objednané spoločnosťou TMF Group. Dnešný rast strednej a východnej Európy ťahajú hore aj krajiny z juhovýchodu Európy, ktoré spolu v najväčšej miere profitujú zo slabého eura a nižšej ceny ropy.

Štúdia ďalej konštatuje, že podnikateľské prostredie pre malé a stredné podniky sa zlepšuje v niekoľkých krajinách strednej a východnej Európy, konkrétne v Českej republike, Maďarsku, Poľsku a na Slovensku. Avšak podniky stále narážajú na problémy v administratíve, regulačnej a daňovej oblasti.

Tieto firmy profitujú z investičných motivačných programov, lepších príležitostí financovania a oslobodenia od daní. Slovenskú ekonomiku ťahajú najmä malé a stredné firmy, keďže vytvárajú približne 67 % hrubej pridanej hodnoty, čo je takmer 10 % nad priemerom EÚ. Navyše, na Slovensku a v Poľsku rastie podpora technologických start-upov a rast centier zdieľaných služieb aj naďalej ponúka veľké príležitosti v krajinách, ako je Maďarsko a Poľsko. „Za situácie, kedy veľká časť Európy a globálnych trhov stále pokrivkáva v rokoch 2013-15, sa začalo strednej Európe viditeľne dariť a vďaka mini-závodom v eurozóne a narastajúcej ponuke úverov od bánk, spotrebitelia začali viacej míňať. Relatívne prudký nárast čísiel hospodárskeho rastu sa v posledných mesiacoch zmierňuje, keďže hospodársky cyklus oslabuje. Tým, že sa spoločnosti snažia o rast, aby vyvážili slabé trhy, sa región CEE stal „príťažlivou malou skupinou trhov“, hovorí Daniel Thorniley z CEEMEA Business Group.

Napriek tomuto pozitívnemu výhľadu, firmy v regióne naďalej čelia vážnym výzvam . Najväčšími problémami sú prehnaná byrokracia a zdaňovanie podľa príslušnosti k odvetviu hospodárstva. Prekážkou je tiež byrokracia v obstarávaní pre verejný sektor. Napriek nízkemu zdaneniu právnických osôb vyvstáva stále potreba daňovej reformy. Prekážkou je aj riziko arbitrážnej legislatívy, ako napríklad rozličné dane podľa odvetvia. „Náročné  účtovné a daňové systémy  popri rýchlo sa meniacej legislatíve a neistej transparentnosti v podnikaní cestu k stabilnému oživeniu predlžujú,“ povedal Juraj Gerženi, vedúci EMEA regiónu v TMF Group. Každá krajina má odlišné podnikateľské prostredie a špecifické regulačné požiadavky, čo medzinárodným spoločnostiam sťažuje proces prispôsobenia sa miestnym predpisom. „Spolupráca s miestnym partnerom môže spoločnostiam pomôcť vyťažiť čo najviac s ponúkaných možností,” dodal Gerženi.


 


• Česká republika je najvyzretejším trhom v porovnaní s ostatnými krajinami CEE a po ťažkých pokrízových rokoch opäť rastie. Vláda zaviedla reformy a pravidlá vykazovania, ktoré by mohli podporiť medzinárodné aj domáce podnikanie. Avšak, nákladová konkurencieschopnosť a všeobecne náročné vykazovanie predstavuje prekážku rastu podnikov.

Maďarsko je charakterizované rizikom arbitrážnej legislatívy, ako napr. dane špecifické pre odvetvie, ktoré sú väčšinou uvalené na spoločnosti so zahraničnou účasťou. Navyše je problémom nízka transparentnosť, dokonca v porovnaní s inými krajinami CEE, čo znemožňuje rast medzinárodného podnikania. Ale Krajina má veľmi silný trh pre zdieľané služby a firmy majú prospech z poväčšine priaznivých sadzieb daní. 

Poľsko je najväčším a najsilnejším hráčom v regióne CEE a je tretím najväčším poskytovateľom outsourcingu vo svetovom meradle po Číne a Indii. Vláda podniká kroky, aby regulačné prostredie nastavila priateľskejšie medzinárodným firmám a domácim SME.

Rumunsko zažíva najrýchlejší hospodársky rast v regióne CEE, ale nesmie opomenúť investície do infraštruktúry a prácu na väčšej transparentnosti v pôsobení vlády. Napriek najslabším SME v porovnaní s ostatnými krajinami V4, má silný potenciál vďaka kvalifikovanej pracovnej sile, obzvlášť v IT oblasti, čím predstavuje veľmi lákavú destináciu pre medzinárodné podniky. 

Slovensko v porovnaní s inými krajinami, ktorých rast je založený na malých a stredných firmách, má vysoké daňové zaťaženie firiem. Reformy sa nehýbu požadovaným tempom a najvyššia daň právnických osôb v strednej Európe brzdí ďalší rast.  

Bulharsko vďaka pozitívnemu vývoju v oblasti investícií, priemyselnej produkcii a lepšiemu vývoju spotreby a silnejším reálnym mzdám spôsobeným veľmi nízkou úrovňou inflácie blízkej nule až deflácie zlepšuje svoje vyhliadky pre postup v rebríčku úspešne rastúcich krajín.

• Chorvátsko sa vďaka lepšej dostupnosti úverov pre spoločnosti a spotrebiteľov, rastúcej turistike a miernemu zvýšeniu v čerpaní eurofondov a vstupu do EÚ nachádza na ceste k zlepšeniu hospodárskeho vývoja. 

Srbsko si pravdepodobne udrží dosť dobrú úroveň, ktorú dosiahlo v roku 2014. Objemy predaja v Srbsku nie sú ovplyvnené nedávnymi úspornými opatreniami a reštriktívnymi balíčkami pretrvávajúcimi z predchádzajúceho obdobia.

Slovinsko sa prepadlo takmer na dno našej tabuľky s 23 trhmi, pretože úsporné opatrenia sprevádzané obmedzenými výdavkami vlády a negatívny sentiment investorov budú naďalej pôsobiť negatívne.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy