Facebook umožní zadarmo posielať platby v správach

, TechCrunch;iDnes Foto: SITA

Najväčšia sociálna sieť umožní svojim užívateľom posielať si medzi sebou drobné platby zo svojich debetných kariet. V prvej fáze má ísť len o platby medzi priateľmi a služba bude fungovať len pre karty Visa a MasterCard vydané americkými bankami.

Podľa správy od sociálnej siete má byť platba veľmi jednoduchá a zároveň bezplatná. Po otvorení messengera len stlačíte  ikonku dolára, zadáte sumu a následne údaje svojej platobnej karty. Pre prijatie potom stačí otvoriť konverzáciu s priateľom a prvýkrát zadať údaje svojej karty, aby sa platba spárovala.

"Peniaze, ktoré odošlete, sú poslané priamo. Prijatie platby môže trvať od jedného do troch dní, v závislosti od banky, ako aj v prípade iných prevodov," píše sa vo vyhlásení Facebooku. Podobnú službu vlani v novembri spustila iná sociálna sieť Snapchat.

Server TechCrunch pripomína, že zatiaľ má ísť len o čisto súkromné ​​platby, ako napríklad príspevok na spoločne zakúpenú čokoládu. Krok ale interpretuje nástup Facebooku smerom k lukratívnemu e-commerce trhu. Web zároveň pripomína, že až doteraz Facebook všetky platby na svojich stránkach koordinoval s vývojármi systému PayPal. Teraz sa ale pustil do vývoja vlastného alternatívneho nástroja. Za jeden z dôvodov označuje zámer, aby používatelia Facebooku nemuseli rozhranie sociálne siete kvôli platbám opúšťať.

Nulové poplatky nemusia byť konkurenciou len pre PayPal, ktorý si u transakcií z debetných kariet berie 2,9 percent z transakcie a k tomu ešte drobný poplatok. V momente, kedy by Facebook platby z amerického prostredia rozšíril na medzinárodné, stala by sa služba výhodnou alternatívou nielen pre zahraničných pracovníkov posielajúcich peniaze domov, ale pre každého, kto posiela peniaze cez hranice.

Súvisiace články

Aktuálne správy