Kurz eura stagnuje na úrovni okolo 1,06 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny pred večerným rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed stagnuje okolo úrovne 1,06 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA.
Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,0617 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na úrovni 1,0592 (v utorok: 1,0635) USD. To znamená, že dolár stál 0,9441 (0,9403) eura.
Uprostred týždňa hrá hlavnú úlohu na devízovom trhu menová politika v USA. Dnes večer sa skončí dvojdňové zasadnutie menového výboru Fed (FOMC) o nastavení menovej politiky. Takmer s určitosťou zostane kľúčový úrok na nule. Mnohí experti počítajú s tým, že Federálny rezervný systém (Fed) bude verbálne signalizovať skoré zvyšovanie sadzieb.
Väčšina analytikov predpokladá, že strážcovia americkej meny vynechajú vo svojom vyhlásení k rozhodnutiu o úrokových sadzbách slovo „trpezlivý“. „Tým by menový výbor Fed signalizoval, že už nebude dlho trvať, kým sa prvýkrát zvýšia úrokové sadzby,“ uviedol expert Commerzbanky Ulrich Leuchtmann.
Euro už dlhší čas oslabuje, pretože v USA sa blíži obrat v oblasti menovej politiky, ktorá sa začne sprísňovať. Naopak, v eurozóne sa menová politika naďalej uvoľňuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy