Fico by mal Čisláka odvolať ešte dnes, tvrdí Procházka

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 18. marca (SITA) – Predseda vlády Robert Fico by mal ministra zdravotníctva Viliama Čisláka odvolať ešte dnes, uvádza v tlačovej správe predseda strany Sieť Radoslav Procházka. „Je zvláštne, že minister zdravotníctva, napriek tomu, čo si od pána prezidenta vypočul, je ešte stále vo funkcii. Nerozumieme tomu, pretože to bola veľmi priama, veľmi adresná, presná a veľmi zdrvujúca kritika jeho pôsobenia vo funkcii ministra zdravotníctva. Ak by mali vo vládnej strane trochu citlivejšie štandardy, tak by už dnes minister zdravotníctva nemusel čeliť žiadnemu pokusu o odvolávanie,” konštatuje.

Za situáciu v zdravotníctve nesie podľa Procházku priamu politickú zodpovednosť človek, ktorému minister zdravotníctva podlieha, a tým je predseda vlády. “Na jeho pleciach je dnes zodpovednosť za to, či zdravotníctvo bude ďalej decimované politickou reprezentáciou rezortu, alebo začne oveľa efektívnejšie a lepšie slúžiť pacientom,” doplnil. Procházka pripomenul aj minuloročné odvolanie bývalej ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej. “Keď predseda vlády na bývalú ministerku naliehal, aby sa vzdala funkcie a vysvetľoval dôvody, pre ktoré musí odísť, tak sa mu podarilo výstižne pomenovať to, že to je veľký problém. Ak člen jeho vlády tento jeho postoj a celú záležitosť nazve pseudokauzou, tak je otázkou aj to, komu vlastne minister zdravotníctva podlieha,” hovorí Procházka s tým, že ďalšie pôsobenie Čisláka vo funkcii je podľa neho neudržateľné aj pre situáciu v žilinskej fakultnej nemocnici.

“Ministrovi sme dali na výber dve možnosti: buď bezodkladne do Veľkej noci vypíše nové výberové konanie na vedenie tejto nemocnice, alebo by ministri Ficovej vlády mali prijať záväzok, že až do volieb v prípade potreby nemocničného zákroku si ho nechajú spraviť v žilinskej nemocnici. Pretože ak je tá nemocnica dosť dobrá pre Žilinčanov, musí byť dosť dobrá aj pre vrchnosť,” uzavrel Procházka.

Na pondelkovom stretnutí prezidenta SR Andreja Kisku s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom (nominant Smer- SD) prezident nešetril výhradami voči rezortu zdravotníctva. Chýbajú mu opatrenia, okrem iného také, ktoré by zastavili netransparentné a neefektívne nakladanie s peniazmi v zdravotníctve. Po stretnutí Kiska konštatoval, že od ministra nepočul absolútne žiadne opatrenia, ktoré by v tomto smere prijal a ani termín, kedy takéto opatrenia prijme. Nedôvera ľudí je podľa prezidenta veľká, očakávajú, že sa zakročí proti netransparentnému narábaniu s verejnými zdrojmi v zdravotníctve. Prezident neobišiel ani kauzu piešťanského CT prístroja, pre ktorú odišla Čislákova predchodkyňa Zuzana Zvolenská. „Pred niekoľkými dňami sa stalo niečo, čo urobilo z personálnych zmien spred štyroch mesiacov len gesto, ak nie rovno politické divadlo. Minister zdravotníctva totiž verejnosti pred pár dňami oznámil, že udalosti, vďaka ktorým sa koncom minulého roka stal ministrom, boli vraj len pseudokauza a bežný biznis,“ konštatoval prezident.

Minister Čislák označil stretnutie s Kiskom za priateľské. Konštatoval, že sa snaží o transparentnosť v zdravotníctve. Nateraz podľa neho zbierajú relevantné údaje z nemocníc, aby mohli prijať opatrenia, sú však podľa neho veci, ktoré ovplyvniť nemôžu.

Súvisiace články

Aktuálne správy