Britská libra voči doláru klesla, euro posilnilo

Svetové devízové trhy - euro, dolár, britská libra, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Britská libra voči doláru klesla, euro posilnilo“, rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 18. marca (SITA, Reuters) – Britská libra oslabila, keďže Bank of England v stredu varovala pred vplyvom jej sily na infláciu. Libra oproti doláru aj voči spoločnej európskej mene klesla o približne 0,8 %. Kurz libry voči doláru bol 1,4643 USD/GBP a euro sa obchodovalo na úrovni 0,7246 GBP/EUR. Analytici uviedli, že americký Federálny rezervný systém (Fed) by tiež mohol po skončení svojho stredajšieho zasadania varovať pred vplyvom sily dolára na infláciu.

Jednoznačné upozornenie zo strany Fed-u, že sila dolára by mohla oddialiť jeho smerovanie k zvýšeniu úrokov, by pravdepodobne vyprovokovalo výrazné oslabenie dolára. Analytici však neboli jednotní v tom, ktoré meny by z toho najviac profitovali. Euro v stredu zareagovalo tak, že oproti americkej mene posilnilo na úroveň 1,0609 USD/EUR.

Vývoj na stredoeurópskom devízovom trhu bol zmiešaný v súvislosti sa čakaním na vyhlásenie po skončení zasadania centrálnej banky USA. Česká koruna a poľský zlotý oslabili, ale maďarský forint mierne posilnil. Koruna si do 15:05 SEČ odpísala 0,22 % a klesla na 27,285 CZK/EUR. Zlotý oslabil o 0,06 % na 4,143 PLN/EUR, ale forint posilnil o 0,01 % na 304 HUF/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy