Nová britská libra: Mincu navrhol tínedžer, má 12 hrán

, businessinsider Foto: royal mintSITA

Britské ministerstvo financií predstavilo návrh novej 1 librovej mince, predpokladané uvedenie do obehu je v roku 2017.

Stranu "orla" navrhol David Pearce, 15-ročný študent z Walsall, ktorý vyhral súťaž v konkurencii viac než 6000 návrhov zozbieraných od septembra minulého roka. "O súťaži som sa dopočul od môjho učiteľa dizajnu v škole, a pomyslel som si, že nemám čo stratiť, tak som sa prihlásil. Strávil som veľa času skúmaním toho, ako mince vyzerajú a aký druh návrhu by reprezentoval všetky časti Spojeného kráľovstva. Následne som svoj nápad odoslal, a úprimne nemôžem uveriť tomu, že som vyhral," povedal mladý Pearce na margo svojho nečakaného víťazstva.

Nový dizajn zobrazuje štyri rastliny, symbolizujúce každý národ Spojeného kráľovstva. Ruža za Anglicko, pór za Wales, škótsky bodliak a ďatelina za Severné Írsko. Všetky rastliny majú spoločnú stonku reprezentujúcu monarchiu. Minca bude mať tvar 12 hranu.


Podľa kráľovskej mincovne je aktuálna jednolibrovka v obehu viac ako 30 rokov a rastú obavy z jej falšovania. Podľa Kráľovskej mincovne, asi 3 % všetkých 1 librových mincí, až 45 miliónov kusov sú falzifikáty. V niektorých regiónoch falošné mince tvoria až 6 %. Zhruba 2 milióny falšovaných jednolibroviek sa z obehu sťahuje každý rok. Podľa ministerstva financií, bude nová minca patriť k najbezpečnejším na svete aj vďaka svojmu hranatému tvaru a dvojfarebnému kovu.

Na strane "hlavy" bude zobrazený nový portrét kráľovnej, predstavený začiatkom mesiaca. Je to len piaty oficiálny profil kráľovnej, ktorý sa objavuje na britskej minci.

Súvisiace články

Aktuálne správy