Slovensko si požičiava za rekordne nízke úroky vďaka opatreniam ECB(2)

Slovensko sa na finančných trhoch financuje za výhodných podmienok najmä vďaka prijatým opatreniam Európskou centrálnou bankou (ECB). Zhodujú sa na tom analytici. "Slovensko si momentálne požičiava za rekordne nízke úroky, a to aj vďaka uvoľnenej monetárnej politike ECB, ktorá drží hlavné úrokové sadzby na nízkej úrovni a od 9. marca tohto roka nakupuje štátne dlhopisy s cieľom podporiť rast ekonomiky a zvýšiť nízku infláciu," konštatovala analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Rovnaký názor má aj analytik spoločnosti X-Trade Brokers Kamil Boros. "Slovensko určite patrí k tej dôveryhodnejšej časti sveta a dokonca aj Európy, ale primárne by som nízke výnosy nepripisoval dôveryhodnosti. Je to skôr o krokoch ECB. Keby to bolo o dôveryhodnosti, tak určite Portugalsko nemá nižšie výnosy pri desaťročných splatnostiach než USA," doplnil Boros.

V pondelok (16.3.) sa na Slovensku uskutočnili dve aukcie štátnych dlhopisov. Ako informovala Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL), v jednej aukcii sa predali dlhopisy v hodnote 126 miliónov eur so splatnosťou v januári 2017 pri priemernej úrokovej sadzbe 0,015 %. V druhej aukcii sa uskutočnil predaj štátnych dlhopisov v hodnote 115,7 milióna eur so splatnosťou v januári 2029 pri priemernej úrokovej sadzbe 0,773 %. "Veľkú úlohu zohráva kvantitatívne uvoľňovanie, ale je potrebné spomenúť aj ďalšie opatrenia z antideflačného balíčka ECB, ako sú minimálne úrokové sadzby, záporná depozitná sadzba, za ktorú sa úročia rezervy bánk v centrálnej banke, či dlhodobé lacné úvery finančným domom," doplnil ďalšie príčiny nízkych úrokov Boros.

Odborníci pritom očakávajú, že výnosy na štátnych dlhopisoch budú klesať v najbližších mesiacoch aj v prípade iných krajín eurozóny. "Keďže program ECB je naplánovaný až do septembra budúceho roka, tak očakávame ďalšie znižovanie výnosov, hlavne na dlhších splatnostiach," predpokladá analytik Tatra banky Juraj Valachy.

Zároveň upozornil, že výnosy na dlhopisoch krajín prestali fungovať ako zrkadlo o stave verejných financií. "Slovensko má verejné financie relatívne v poriadku, no krajiny, ktoré ich majú v objektívne horšom stave, majú úročenie dlhopisov len o málinko horšie ako Slovensko. Zároveň výnosy v problémových krajinách po ohlásení programu zo strany ECB najviac klesli bez zjavného zlepšenia fundamentov ich ekonomík či verejných financií," dodal Valachy.

Súvisiace články

Aktuálne správy