Zákazy z Bruselu: Ako útočia kroky proti plytvaniu energiou na naše peňaženky

, The Telegraph Foto: thinkstock

Kávovar, varič, lampy či vysávače sa postupne dostávajú do hľadáčika EÚ. The Telegraph sa pokúsol zanalyzovať, ako sprísnenie pravidiel dvihne náklady domácností.

Nariadeniam z Bruselu, hlavne tým iracionálnym, sa už len smejeme, prípadne ešte rýchlo zbehneme kúpiť ten-ktorý spotrebič ešte než kým ho únia zakáže v rámci smernice o ekodizajne. Neefektívne sporáky, vysávače, ale aj populárne halogénové reflektory by mohli od septembra 2016 z trhu zmiznúť. Brusel vyžaduje, aby výrobky predávané v Európskej únii spĺňali požiadavky na spotrebu energie. Splnenie nariadenia sledujú samotné členské štáty, vláda je tak zodpovedná za to, aby sa u predajcov tento tovar viac neobjavoval.

Väčšina ľudí v zásade s ekonomickejšími a zelenšími spotrebičmi problém nemá. Energeticky účinnejšie spotrebiče uznávajú za dobrý spôsob, ako znížiť účty za energie. K šetreniu teda najviac motivuje finančná úspora, ochrana životného prostredia je na druhom mieste. Podľa neoficiálnych správ od predajcov je však jasné, že zavedenie nových pravidiel nie sú všeobecne populárne. Obchody neraz hlásia hromadný nákup zakázaných položiek, hneď ako sa medializuje, že ich predaj končí.

Rúry na pečenie, variče a varné dosky
Nekvalitné rúry, varné dosky aj digestory budú vyradené v rámci nových pravidiel. Domáce rúry musia byť minimálne v kategórii "D" od roku 2015, a digestory aspoň "F" od roku 2016. Za elektrickú rúra podľa nových noriem dáte asi 230 eur. Tento sporák má nižšie prevádzkové náklady po celú svoju životnosť, v porovnaní s iným, ktorý nie je v súlade s nariadením Európskej komisie. Energeticky úsporný plynový sporák tak dokáže oproti starému ušetriť aj 180 eur. Ak by ste kúpili rúru v triede "A" bude mať o 72 % nižšie prevádzkové náklady ako v kategórii "G". Použitie účinnejšieho domáceho digestora dokáže ušetriť až 58 % oproti starému, menej efektívnemu. Pritom rozdiel vo výkone by užívateľ nemal nijako spoznať, čo sa prezentuje ako jedna z hlavných čŕt tohto nariadenia.

Halogén (v banke klasickej žiarovky)
Halogénové žiarovky by sa mali dostať na zoznam od septembra 2016. Avšak sú tu isté obavy o nezlučiteľnosti LED alternatív, napríklad že sa LED žiarovky nedajú stlmiť ak sú osadené do pätice po halogénoch. Európska komisia preto tento cieľ s najväčšou pravdepodobnosťou posunie na rok 2018. V prípade žiaroviek už vlády urobili povinné kroky pred desiatimi rokmi, postupne začali tradičné žiarovky vyraďovať v prospech energeticky úspornejších alternatív. Nástupcovia boli halogény, kompaktné žiarivky a LED žiarovky. Najviac sa uchytili halogény, pretože boli nepomerne lacnejšie ako LED svetlá. Aj keď dnes už cena klesla, halogény v cenovej vojne stále vedú. Navyše počiatočné náklady u LED môžu byť podstatne vyššie, ak ste nútení zmeniť aj objímku, alebo ak halogénový „transformátor“ nie je kompatibilný s novou žiarovku, pretože tá už nemá tak veľké energetické nároky (spínaný zdroj). Iné je to už pri spotrebe, halogény sú asi najmenej efektívne osvetlenie, ktoré si dnes môžete zadovážiť. Pri zámene 20 typických halogénových žiaroviek za LED ekvivalenty dokážete ušetriť približne 85 eur ročne (podľa prepočtu Energy Saving Trust). Napriek tomu je tu stále obrovský dopyt po staromódnej technológii.

Kávovary
Filtrovaná káva musí byť po novom z prístroja, ktorý musí vypnúť po piatich minútach varenia, aby sa zabránilo plytvaniu elektrinou. To znamená, kávovar po uvarení nebude trvanlivo udržiavať nápoj teplý. Výnimka povoľuje kávovarom s neizolovanou nádobou, ten vypne po 40 minútach po uvarení nápoja. Ďalšie kávovary, ktoré prekvapkávajú kávu priamo do šálky, ako sú presso stroje, musí vypnúť po 30 minútach. Milovníci kávy nie sú zmenami znepokojení, káva stráca na chuti ak je ohrievaná. Tak ako kávovary, aj iné domáce spotrebiče musia automaticky vypnúť, napríklad aj modemy, inteligentné televízory a tlačiarne, už musia automaticky prepnúť do pohotovostného režimu, ak nie sú prevádzke.

Ústredné kúrenie
Kotly, zásobníky teplej vody a ústredné vykurovanie je oblasť, kde by vplyv smernice Európskeho ekodizajnu mohol znamenať,  že niektoré domácnosti budú nútené nechať zošrotovať aj inak dokonale funkčné zariadenie. Napríklad také obehové čerpadlá, ktoré tlačia teplú vodu do radiátorov vo vykurovacích systémoch väčšiny domácností. Od roku 2013, v rámci jedného aspektu smernice Európskeho ekodizajnu, môžu kúrenári inštalovať iba čerpadlá, ktoré spĺňajú nové nižšie emisné normy. Tieto nové čerpadlá sú samozrejme drahšie (100-200 eur) a slabšie než tie staré. V prípade, že je vo vode hrdza alebo nečistoty v potrubí, ako sa bežne stáva v starších systémoch, buď sa čerpadlo vypne, alebo sa spáli. Niektorí inštalatéri by sa mohli na túto skutočnosť odvolávať a navrhnúť svojim zákazníkom aktualizovať celý vykurovací systém. Náklady by sa tak vyšplhali poriadne vysoko. Iní môžu jednoducho pravidlá porušiť a dodať silnejšie čerpadlo, hoci aj repasované. Pri troche šťastia takáto úspora dokáže udržať vykurovací systém v chode ešte niekoľko zím, ale ten nikdy nebude rovnako efektívny ako moderný systém. A môže to byť ešte horšie. Pravdepodobnosť, že budete musieť vymeniť kotol, bojler, ale aj ďalšie zariadenia narastie v septembri 2015, keď montéri budú musieť hodnotiť účinnosť celého vykurovacieho systému ako kompletný balík. Uľahčí to prácu inštalačným firmám, tie navrhnú kompletnú výmenu tak, aby všetko pochádzalo od rovnakého výrobcu.

Vysávače
V júli minulého roka dostali maloobchodníci upozornenie, že vysávače by nemali mať viac ako 1600W. Mohli sa ale dopredávať skladové zásoby. Niektorí predajcovia hovorili o 50 % náraste záujmu o tento segment. Je jasné, že zmenou za menej výkonný vysávač sa dá na elektrine ušetriť, ale niečo za niečo. Kritici varujú, že úspornejšie spotrebiče nebudú mať taký sací výkon a preto budú musieť ľudia svoje domácnosti vysávať dlhšie. Odporcovia ale tvrdia, že nové modely na trhu sú účinnejšie, pretože v prípade elektrických spotrebičov nie je vzťah jedna k jednej medzi spotrebou energie a účinnosťou. Tie najúčinnejšie modely dostupné na trhu ani dnes nemajú najvyšší príkon, napriek tomu dokážu ponúknuť excelentné výsledky.

Súvisiace články

Aktuálne správy