Online prieskum: Z ktorej profesie pochádzajú najúspešnejší investori?

, YahooNews Foto: SITA

Openfolio oslovilo cez online prieskum zhruba 20 000 investorov aby sa ich spýtali na ich investičné príjmy. Výsledok ukázal, že učitelia dosiahli v priemere lepšie výnosy ako ľudia z ostatných profesií.

Po viac ako 12 mesiacoch, vo februári 2015 si učitelia mohli vybrať 10,2 % na svojich investíciách. Pre porovnanie priemerný výnos investora dosiahol 7,6 %. Učitelia tak dokázali poraziť profesionálov z oblasti technológií (8,3 %), aj ľudí z finančného sektora (6,9 %) a v podstate úplne potopili vládnych pracovníkov, ktorí zarobili len 3,4 % na svojich investíciách.

Čo hľadať za týmto úspechom pedagógov? Analytici z Openfolio našli niekoľko spoločných znakov, ktoré spájajú učiteľov – investorov.

Učitelia sú oveľa trpezlivejší ako ostatní investori. To by nemalo byť až také prekvapenie. Výskumy ukázali, že pasívne investovanie, tak ako ho uprednostňujú učitelia (v priemere 6,1 krát do roka oproti priemeru 9,1 krát do roka), dokáže celkom pekne tromfnúť to aktívne.

Učitelia nevsádzajú na jednotlivé akcie. Openfolio zistilo, že učitelia, okolo 52 %, oveľa pravdepodobnejšie, než priemerný investor, zvolia podielové fondy, čo je viac diverzifikovaný prístup. Priemerný investor držal v 46 % podielové fondy v 54 % jednotlivých akcií. Aj keď Openfolio neodhalí presné čísla, podľa odhadu učitelia investujú o 10 až 20 % viac cez tzv. 401(k), ako priemerný investor. V prípade 401 (k) sa zamestnancom z výplaty odpočíta ešte pred zdanením istá suma, ktorú chce sporiť a prevedie sa na špeciálny účet. Z tejto sumy sa neplatia žiadne dane.

Ak sa pozrieme na výsledky výskumu trochu inak, mohli by sme tvrdiť, že učitelia sú lepší investori aj z toho dôvodu, že v tejto profesii prevládajú ženy. Podľa viacerých štúdií, tým že ženy v minulosti obchodovali menej často ako muži, dokážu z tejto absencie v dlhodobom horizonte ťažiť.

Zrátané a podčiarknuté: učitelia sa držia investičných stratégií, ktoré preukázateľne fungujú znova a znova. Možno, že práve investovanie na základe individuálneho vzdelávania, nie je až tak zlý nápad.

Súvisiace články

Aktuálne správy