Prílev zahraničných investícií do Číny sa spomalil

Februárové priame zahraničné investície (PZI) do čínskej ekonomiky medziročne stúpli len o 0,9 % na sumu 8,6 mld. USD

Prílev priamych zahraničných investícií (PZI) do čínskej ekonomiky vo februári medziročne vzrástol najslabším tempom za šesť mesiacov. Investície oproti februáru minulého roka stúpli iba o 0,9 % po januárovom raste o 29,4 %. Informovalo o tom v utorok čínske ministerstvo obchodu. Februárové PZI, ktoré boli v objeme 8,6 mld. USD, v porovnaní s januárom klesli o 38 %.

„Očakávame, že priame zahraničné investície budú rásť v toto roku pomalým tempom, ktoré bude pravdepodobne rovnaké ako v minulom roku,“ povedal Zhao Hao, ekonóm spoločnosti ANZ v Šanghaji. „V čínskom priemyselnom sektore vzniká nadbytočná kapacita a pre zahraničné investície do niektorých iných sektorov existujú veľké prekážky,“ dodal. V roku 2014 PZI do čínskej ekonomiky stúpli iba o 1,7 %. Do krajiny však vlani prišli investície v rekordnej sume 119,6 mld. USD.

Čínska vláda povzbudzuje firmy, aby investovali v zahraničí a aby sa tým stali konkurenčnejšie na medzinárodnej úrovni. Nefinančné čínske priame investície do zahraničia vo februári medziročne poskočili o 68 %. Čínske investície do zahraničia za január a február stúpli o 51 % na 17,4 mld. USD. Za celý minulý rok čínske investície do zahraničia vzrástli o 14,1 % na novú rekordnú úroveň 102,9 mld. USD.

(1 EUR = 1,0557 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy