Manažéri z Wall Street majú strach, dostali sa do konkurenčnej vojny s robotmi

, businessinsider Foto: SITA

Správa majetku je pre investičné banky bez pochýb dobrý biznis. Trojica UBS, Bank of America a Morgan Stanley stoja v čele globálnej správy majetku, každá z nich zodpovedá za manipuláciu s viac než biliónom dolárov v aktívach investorov. Ale teraz je ich pozícia ohrozená.

Situácia sa rýchlo môže zvrtnúť vďaka dobre financovaným startupom ponúkajúcim širokú škálu poradenských služieb za nízku cenu. Dokážu to za pomoci širokého využitia automatizovaných funkcií. Zoznámte sa, toto sú robo-poradcovia.

Nachádzame sa v prvej fáze vojny o správu majetku, tento krok narušuje v minulosti zavedenú dominanciu veľkých bán a otvára rýchlo sa vyvíjajúce konkurenčné prostredie. Aj keď tieto „staré školy“ aj naďalej ťažia z mnohomiliónových klientov, robo-poradcovia prilákali segment zvaný Henry – "High Earning, Not Rich Yet" (vysoké zárobky, ale predsa ešte nie boháč), tvrdí to nová správa Goldman Sachs.

Mnoho z týchto začínajúcich firiem sa rovno pustilo na Wall Street, kde sa chcú presadiť v správe majetku. Medzi investormi nájdeme Citi Ventures, ktorí prispeli s viac ako 100 miliónmi dolárov, ale aj  Personal Capital, USAA a BlackRock. Startupy sa ako nováčikovia v správe majetku chcú odlíšiť, ich stratégia je podľa Goldmans založená na "vírusovom získavaní zákazníkov, " cielene oslovujú klientov prostredníctvom sociálnej siete, aby im ponúkli investorské nápady za nižšie poplatky. V krátkodobom horizonte, to znamená získať viac zákazníkov z generácie milénia. Z dlhodobého horizontu je cieľom, že ako klienti starnú, budú potrebovať viac pomoci s riadením majetku.

Ďalšou veľkou výhodou startupov je ich nízko nastavený investičný limit, niečo medzi 0 až 100 000 dolárov, tým pádom sú nižšie poplatky, čo umožňuje rýchlejší rast. Práve poplatky sú kľúčové pre veľké banky a správcov fondu. Istý zdroj z Wall Street uvádza, že tieto startupy nedokážu ponúkať služby veľkých bánk pre plánovanie majetku a širšiu škálu investičných možností. "Robo-poradcovia pracujú pre strednú triedu, a mladých ľudí, ktorí nemajú toho veľa a potrebujú len skresať mieru poplatkov. Nemôžu nahradiť full-service poradcu." Možno je to pravda, ale nezabúdajme, že to je len prvá fáza konkurečnej vojny.

Súvisiace články

Aktuálne správy