Štúdia IFP a OECD odporúča znížiť zaťaženie práce

Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj nám odporúča aj zvážiť zníženie sadzby korporátnej dane. Financovať by sa malo z rozšírenia daňovej základne a zvýšením efektívnosti jej výberu.

Slovensko by malo znižovať zaťaženie práce. Odporúča sa to v štúdii, ktorú vypracovali analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri rezorte financií v spolupráci s Organizáciou pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Konštatuje sa v nej totiž, že napriek nízkej dani z príjmov je celkové zaťaženie práce s výnimkou výrazne vysokopríjmovej práce kvôli odvodom vysoké. Slovenský trh práce tak podľa OECD potrebuje impulz v podobe rozsiahlejšej štrukturálnej reformy v podobnom duchu, ako bolo zavedenie odpočítateľnej položky pri zdravotných odvodoch.

Kým na jednej strane teda odporúča zamestnancom odvody znižovať, zvyšovanie odvodov ďalších pracovných úväzkov, ako sú dohody či samostatne zárobkovo činné osoby, bolo podľa štúdie správnym rozhodnutím. Výsledkom preferenčného zdanenia príjmov z dohôd a živností bol totiž podľa materiálu rast týchto úväzkov na úkor bežných zamestnaneckých pomerov, ktorý bol navyše spojený s morálnym hazardom naekumulovania dôchodkových úspor a rizikom prepadu živnostníkov do sociálnej siete. OECD pritom odporúča ísť v tomto smere ešte ďalej. „Ďalšie reformy môžu byť potrebné, keďže efektívne daňové zaťaženie samostatne zárobkovo činných osôb zostáva výrazne nižšie ako pri zamestnaneckom príjme,“ konštatuje sa v štúdii.

Okrem zaťaženia práce autori štúdie odporúčajú zamerať sa na zdanenie kapitálových príjmov, ktoré je na Slovensku v medzinárodnom porovnaní relatívne nízke. Rozdielne zdanenie pracovného a kapitálového príjmu navyše vytvára motivácie pre živnostníkov zakladať obchodné spoločnosti, čo im umožňuje optimalizovať daňovú povinnosť prostredníctvom distribúcie menej zdanených dividend na úkor miezd. „Zvýšenie zdanenia príjmov fyzických osôb z kapitálu by prinieslo dodatočné príjmy a zvýšilo progresivitu systému, keďže bohatšie domácnosti dosahujú väčšie príjmy z kapitálu,“ konštatujú analytici IFP s tým, že adekvátnym krokom v tomto smere je nahradenie zdravotných odvodov z dividend daňou z príjmu.

OECD tiež odporúča pokračovať v podpore investícií do výskumu a vývoja, ale zvážiť by sme mali aj zníženie zákonnej sadzby dane z príjmov právnických osôb a financovať ho rozšírením daňovej základne prostredníctvom adresnejšieho definovania daňových výdavkov a zvýšením úspešnosti jej výberu.

Súvisiace články

Aktuálne správy