Dovolenka v Grécku: Pokles eura naštartuje cestovný ruch

, CNBC Foto: SITA

Diplomatické vzťahy medzi Aténami a zvyškom Európy môžu byť na bode mrazu, ale je tu jedna časť Grécka, ktorá sa dožaduje zahraničných návštevníkov. Pád eura by mohol pomôcť vytvoriť ideálne miesto pre letnú dovolenku v tomto roku.

Christina Kalogera z Gréckej národnej turistickej organizácie pre CNBC povedal, že Grécko dúfa, že rok 2015 bude dobrý pre odvetvie cestovného ruchu, a to najmä kvôli oslabeniu eura voči doláru a libre. "Sme veľmi optimistickí, že rok 2015 bude ďalším úspešným rokom pre grécky cestovný ruch. Hotely, reštaurácie aj bary sú na vzostupe a sme svedkami, že čoraz viac mladých podnikateľov sa aktívne zapája do odvetvia cestovného ruchu," povedala Kalogera.

"K dispozícii sú nové inovatívne produkty, poskytované hotelmi a celým radom nových reštaurácií a barov, najmä v Aténach a Solúne, takže ak je euro pri 11 ročnom minime je to určite ideálny čas na návštevu Grécka."

V roku 2018 navštívilo Grécko asi 18 miliónov zahraničných turistov, píše sa v správe Svetovej turistickej organizácie OSN. Okrem týchto údajov, v správe Svetovej rady cestovného ruchu a turistiky (WTTC) 2014 sa uvádza, že cestovný ruch prispel do gréckeho hospodárstva v roku 2013 sumou 28,3 miliárd eur čo predstavuje 16,3 percenta hrubého domáceho produktu. Podľa prognózy táto oblasť porastie do roku 2024 o 3,7 percenta za rok na 41,8 miliardy eur (19,1 percenta HDP). Sektor služieb ako celok tvorí asi 40 percent HDP krajiny.

Aj ďalej údaje poukazujú, nakoľko je cestovný ruch a turistika dôležité pre Grécko. Celkový prínos cestovného ruchu z hľadiska celkovej zamestnanosti v Grécku tvorí 18,2 percenta, alebo 657 000 pracovných miest. To je významné aj z hľadiska vysokej miery nezamestnanosti,  okolo 25 percent.

Manažéri hotela, ako je Dorina Stathopoulou sú tiež optimistickí, úroveň obsadenosti na letnú sezóny  už vyzerá dobre. "Sme veľmi zaneprázdnení, je to prekvitajúci obdobie pre nás," povedala Stathopoulou, riaditeľka  troch hotelov v Aténach. "Začalo to vlani v septembri, dnes máme 92 percent obsadenosti za máj, 80 percent v júni. Aj susedné hotely sú plné. Všetky hotely zažívajú boom," dodala. Určite k tomu prispel aj bezpečnostný faktor v konkurenčných prázdninových destinácií, ako je severná Afrika a Turecko a pokles eura.

Podľa inej správy by politické tlaky mohli poškodiť grécky cestovný ruch. "Sme presvedčení, že v krátkodobom horizonte, bude grécky turistický priemysel trpieť kvôli politickej neistote, pretože potenciálne riziká domácich nepokojov odradia od návštevy krajiny," píše sa v správe BMI Research zverejnenej vo februári. "Pokračujúce ekonomické tlaky a vysoká nezamestnanosť obmedzia domáci cestovný ruch. To znamená, že ak by Grécko malo opustiť EÚ, môžeme očakávať nárast v cestovnom ruchu, pravdepodobný návrat k drachme by urobil dovolenku v Grécku atraktívne lacnou," tvrdí BMI.

Manažéri hotela ako Stathopoulou majú obavy. "Osobne mám obavy ohľadom bailoutu… tiež si myslím, že ak by sme neboli súčasťou eurozóny, boli by tu väčšia nestabilita, aj keď dlhodobo by možno drachma pomohla cestovnému ruchu." Stathopoulou verí, že cestovný ruch by mohol pomôcť gréckej ekonomike k zotaveniu, ale tvrdí, že to je len jedna oblasť. "Ohľadom podnikania sme zúfalí.“

 

Súvisiace články

Aktuálne správy