Grécky minister obrany varuje pre efektom domino, ak Grécko odíde z eurozóny

, TASr Foto: SITA

Grécky minister obrany Panos Kammenos upozornil, že ak Grécko bude musieť opustiť eurozónu, Španielsko a Taliansko ho budú nasledovať.

Kammenos v dnešnom vydaní nemeckého denníka Bild upozornil, že "ak Grécko vybuchne, na rade budú Španielsko a Taliansko a v istom bode aj Nemecko".
"Preto musíme nájsť riešenie v rámci eurozóny, ale nemôže ním byť to, že Gréci by ďalej museli platiť," uviedol minister podľa zverejnených výňatkov z rozhovoru. Vyhlásil, že Gréci z balíka pomoci "nedostali nič, všetko šlo bankám".

Podľa ministra Grécko nepotrebuje tretí plán finančnej pomoci, ale odpustenie dlhu – tak ako to bolo v prípade Nemecka na londýnskej konferencii v roku 1953, keď tejto krajine zničenej v druhej svetovej vojne bola odpustená podstatná časť jej dlhov.

Minister v rozhovore pre Bild pripomenul aj otázku reparácií za škody spáchané nacistami v Grécku počas druhej svetovej vojny. Kammenos upozornil, že všetky ostatné krajiny boli odškodnené – s výnimkou Grécka.

"Z nášho pohľadu to nie je krok proti Nemecku, je to historická povinnosť. Zlato, ktoré nacisti odviezli z Atén do Berlína, predstavuje mnoho peňazí. Preto očakávame odškodnenie," vyhlásil Kammenos, ktorého ministerstvo v piatok oznámilo, že chce použiť spisy z tajných archívov wehrmachtu, aby podporilo svoje požiadavky. Grécky premiér Alexis Tsipras tento týždeň prisľúbil, že jeho vláda dodrží finančné záväzky, a to aj v prípade, že Atény nedostanú peniaze zo záchranného programu.

Tento týždeň sa v Bruseli začali rozhovory medzi zástupcami Grécka a medzinárodných veriteľov, ktorých cieľom je zhodnotenie reforiem predložených gréckou vládou. Práve reformy sú kľúčové k tomu, aby Atény mohli dostať zvyšné peniaze zo záchranného balíka. Druhý záchranný program sa mal pôvodne skončiť vo februári, ministri financií eurozóny ho však ku koncu februára predĺžili o ďalšie štyri mesiace, teda do konca júna.

Bez ďalších financií od medzinárodných veriteľov však hrozia Grécku vážne problémy so splácaním dlhov už v krátkom čase. Miliardy eur musí vyplatiť tento mesiac, z toho 1,5 miliardy Medzinárodnému menovému fondu. Ďalšie miliardy eur na splátkach čakajú Grékov v nasledujúcich mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy