Nemeckí podnikatelia odmietajú ďalšiu záťaž

Opatrenia ako všeobecná minimálna mzda a kvóty pre zastúpenie žien v správnych radách firiem vytvárajú bariéry pre vstup na trh práce a prinášajú zbytočnú byrokraciu, tvrdia popredné záujmové organizácie nemeckých podnikateľov

Zástupcovia nemeckých podnikateľov vyzývajú kancelárku Angelu Merkelovú, aby vyhlásila moratórium na opatrenia, ktoré zaťažujú súkromný sektor. Požadujú tiež zachovanie výnimky z dedičskej dane pre malé podniky. Nemeckí sociálni demokrati, ktorí sú menším partnerom v koalícii s Merkelovej konzervatívcami, ako podmienku pre vstup do vlády presadili sociálne reformy vrátane zavedenia minimálnej mzdy a kvót pre zastúpenie žien v správnych radách veľkých spoločností. Asociácia nemeckých zamestnávateľov (BDA), Združenie priemyselných podnikov BDI, Nemecká obchodná a priemyselná komora (DIHK) a Zväz nemeckých remeselníkov (ZDH) to v spoločnom vyhlásení kritizujú.

Minimálna mzda zasahuje do systému kolektívnych vyjednávaní a vytvára bariéry pre vstup na trh práce, uviedli v piatok záujmové združenia súkromného sektora najväčšej európskej ekonomiky. Organizácie tiež spoločne odmietli plán ministra financií Wolfganga Schäubleho rozšíriť účinnosť dedičskej dane aj na rodinné firmy. Minister tým reagoval na vlaňajšie rozhodnutie nemeckého ústavného súdu, ktorý označil daňové výnimky v existujúcej podobe za protiprávne. Podľa návrhu ministerstva by sa mala dedičská daň vzťahovať na prevody spoločností s aktívami vo výške 20 mil. eur a viac okrem prípadov, kedy novým majiteľom na jej zaplatenie preukázateľne chýbajú prostriedky.

Súvisiace články

Aktuálne správy