Odvodová úľava je tento rok do príjmu 552,08 eura

Ide o úľavu na odvodoch pri zamestnaní dlhodobo nezamestnaného, ktorý je evidovaný na úrade práce viac ako jeden rok.

Odvodová úľava pri zamestnávaní osôb, ktoré boli dlhodobo nezamestnané, sa v tomto roku uplatňuje do príjmu 552,08 eura. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Jednou z podmienok odvodovej úľavy je okrem iného dosahovanie príjmu, ktorý je najviac 67 % priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve SR spred dvoch rokov. V roku 2013 išlo o sumu 526,62 eura a vlani to bolo 539,35 eura.

Sociálna poisťovňa upozorňuje, že po celých dvanásť mesiacov od začatia zamestnávania dlhodobo nezamestnanej osoby sa hraničná suma príjmu nemení. „To znamená, že pre osoby, s ktorými uzatvoril zamestnávateľ pracovný pomer alebo štátnozamestnanecký pomer v roku 2014 a ktorí naďalej pracujú aj v roku 2015, platí suma 539,35 eura,“ uviedol hovorca poisťovne. Pre osoby, ktoré uzatvoria pracovný pomer v tomto roku a pracovný pomer bude pokračovať ešte aj v roku 2016, bude po celých dvanásť mesiacov platiť hraničná suma 552,08 eura.

Odvodová úľava sa podľa Višvádera netýka zamestnancov pracujúcich na dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, zamestnancov s právom na nepravidelný príjem, ani ostatných zamestnancov v inom právnom vzťahu, ako je pracovný pomer alebo štátnozamestnanecký pomer.

Úľavu na odvodoch pri zamestnaní dlhodobo nezamestnaného, ktorý je evidovaný na úrade práce viac ako jeden rok, zaviedla vláda od 1. novembra 2013. Zamestnávateľ po prijatí dlhodobo nezamestnaného platí počas jedného roka len sociálne odvody v sume 1,05 %. Pôvodne dlhodobo nezamestnaný však môže dostávať v hrubom najviac 67 % z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy