Rakúsko plánuje zvýšiť najvyššiu sadzbu milionárskej dane

, TASR Foto: SITA

Rakúsko sa v súčasnosti zaoberá rozsiahlou daňovou reformou. V rámci nej je čoraz pravdepodobnejšie zvýšenie maximálnej sadzby pre ľudí, ktorých príjmy sa pohybujú v rádoch miliónov eur. Informoval o tom denník Die Presse.

Zdroje zo Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) aj Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) uvádzajú sadzbu 60 %. V súčasnosti vedie európsky rebríček Švédsko so sadzbou 56,6 %, no Rakúsko s 50 % zaostáva len minimálne.

Rakúsko tak nastúpilo cestu Francúzska, ktoré pred niekoľkými rokmi zaviedlo maximálnu sadzbu pre milionárov 75 %. Boháči spočiatku utekali z krajiny, kým Ústavná rada zákon nezrušila. Medzičasom sa maximálna sadzba posunula pod 50 %.

Daňová reforma v Rakúsku je predmetom politického vyjednávania. Ak kancelár Werner Faymann (SPÖ) presadí milionársku daň, výmenou za to sa jeho strana definitívne vzdá plánov na dedičskú a darovaciu daň. Podľa štatistického úradu Statistik Austria je v krajine iba 416 tzv. príjmových milionárov, no i tak by podľa výpočtov vlády malo ich vyššie zdanenie priniesť do rozpočtu 50 miliónov eur.
Die Presse označuje túto sumu za "smiešnu" vo vzťahu k daňovej reforme s celkovým objemom päť miliárd eur. V piatok (13.3.) sa má začať posledné kolo rokovacieho maratónu a definitívny návrh reformy má vláda prezentovať 17. marca.

Podľa doterajších návrhov má reforma odľahčiť pracujúcich celkovo o 3,5 miliardy eur, rodiny a firmy o 1,5 miliardy eur. Kompenzácia však zatiaľ stojí na hlinených nohách. Napríklad, boj proti daňovým podvodom má priniesť miliardu eur. Vláda tu stavila na povinnosť používať registračné pokladne, predovšetkým v gastronómii.

Na boháčov je zamerané aj zvýšenie dane z kapitálových výnosov z dividend zo súčasných 25 % na 30 %. Táto zmena by mala priniesť do rozpočtu dodatočných 200 miliónov eur. Daň z kapitálových výnosov z vkladných knižiek zostane nezmenená. Lenže na to, aby bolo možné zaviesť dve rôzne sadzby, bude potrebné zmeniť daňový zákon. Problém spočíva v tom, že ide o ústavný zákon a jeho zmena si bude vyžadovať aj hlasy liberálov (FPÖ) a zelených.

A to nebude práve jednoduché. So zvýšením dane z minerálnych olejov sa v posledných týždňoch ani mesiacoch nepočítalo, no medzičasom zelení začali hovoriť o "ekologických aspektoch" daňovej reformy a tak sa vo finálnej etape rokovaní dostala tiež na stôl. Podľa Die Presse sa zvažuje zvýšenie zdanenia dieselu na úroveň benzínu, čo by do rozpočtu prinieslo asi pol miliardy eur.

Požiadavky zelených postavili do pozoru automobilové kluby a celý automobilový priemysel. Dopravný klub Arbö pripomenul, že v posledných 10 rokoch sa daň z minerálnych olejov zvyšovala trikrát, daň z normovanej spotreby podľa emisií oxidu uhličitého päťkrát a zvýšenie sa dotklo aj tzv. dane z poistenia a odvodov za služobné vozidlá.
Najväčšiu časť financovania daňovej reformy vo výške 1,5 miliardy eur majú priniesť spolkové krajiny a obce. Medzi nimi však rastie odpor proti ministrovi financií Hansovi Jörgovi Schellingovi, dohoda preto nebude jednoduchá.

Súvisiace články

Aktuálne správy