Eurozóna nie je v súčasnej podobe životaschopná

Eurozóna nie je v súčasnej podobe životaschopná, tvrdí jeden z najúspešnejších britských manažérov fondov Neil Woodford. Okrem toho skritizoval aj plánované referendum o zotrvaní Británie v Európskej únii, ktoré podľa neho poškodí britskú ekonomiku. Informoval o tom server BBC.
Podľa Woodforda bola koncepcia eurozóny „zásadne chybná“ a očakáva, že „stresy a napätie“ v menovej únii sa budú naďalej zvyšovať. Ide najmä o dlhové problémy a obrovské ekonomické rozdiely medzi členmi.
Zároveň dodal, že aj plánované referendum o zotrvaní Británie v Európskej únii môže mať negatívne dôsledky pre krajinu. Ako uviedol, neistota spojená s referendom môže britskú ekonomiku poškodiť. Vládnuca konzervatívna strana prisľúbila, že ak v máji vyhrá v parlamentných voľbách, vyhlási referendum o zotrvaní Británie v EÚ.
„Myslím si, že referendum o našom členstve (v EÚ) vyvolá veľkú neistotu v politickej aj ekonomickej oblasti a môže nepriaznivo zasiahnuť prílev zahraničných investícií do britskej ekonomiky,“ povedal Woodford.
Neil Woodford je považovaný za jedného z najlepších manažérov fondov v Británii. Preslávil sa najmä počas svojho 25-ročného pôsobenia vo fonde Invesco Perpetual. Minulý rok fond opustil, aby si založil vlastný investičný fond Woodford Investment Management.

Súvisiace články

Aktuálne správy