Americký trh práce prekvapil, nezamestnanosť klesla na 5.5 %

Počet novovytvorených pracovných miest v USA bol v predchádzajúcom mesiaci vyšší, ako sa očakávalo a miera nezamestnanosti klesla z 5.6 na 5.5 %. Je to najnižšia nezamestnanosť za posledných 11 rokov.

Dnes zverejnené štatistiky zmeny počtu zamestnananých ľudí mimo poľnohospodárstva (Non-Farm Payrolls) pozitívne prekvapili, keď dokázali vo februári vzrásť na 295 tisíc oproti očakávaniam na úrovni 235 tisíc. Mesiac predtým bolo vytvorených 239 tisíc pracovných miest. Spolu s dnešnými dátami ide už o 13 mesiac v rade, kedy americká ekonomika vytvorila viac ako 200 tisíc miest mimo poľnohospodárstva. V ten istý čas bola zverejnená aj priemerná hodinová sadzba, ktorá vzrástla o 0.1 %, čo bolo o polovicu nižšie tempo, ako trhy očakávali. Priemerný hodinový zárobok mesiac predtým zaznamenal rast o 0.5 %. V ročnom vyjadrení mzdy vo februári vzrástli o 2 %.

Vyššia zamestnanosť a rast miezd podporuje dopyt po tovaroch a službách, čo sa sa prejavuje v raste inflácie. Sú to indikátory, ktoré sleduje americká centrálna banka FED. Lepšia situácia na pracovnom trhu a rast hladiny spotrebiteľských cien je dôležitým signálom na skoršie zvyšovanie úrokových sadzieb v USA.

Vývoj zmeny zamestnanosti mimo poľnohospodárstva (NFP) v USA

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy