Pokles cien vo Švajčiarsku sa vo februári zrýchlil

Celková cenová hladina vo Švajčiarsku vo februári medziročne klesla o 0,8 % po januárovom znížení o 0,5 % a decembrovom poklese o 0,3 %

Švajčiarske spotrebiteľské ceny vo februári naďalej rýchlym tempom oslabovali. Považuje sa to za znak problémov, ktorým čelí švajčiarska centrálna banka pri ochrane ekonomiky pred defláciou. Ide o problémy, ktoré sa zintenzívnili po tom, ako zrušila uplatňovanie politiky, v rámci ktorej nedovoľovala franku posilniť viac ako na 1,2 CHF/EUR. Štatistický úrad krajiny v piatok informoval, že celková cenová hladina vo Švajčiarsku vo februári medziročne klesla o 0,8 %.

V januári sa švajčiarske ceny medziročne znížili o 0,5 % a v decembri klesli o 0,3 %. Medzimesačne sa celková cenová hladina v krajine vo februári znížila o 0,3 %, pričom hlavným dôvodom bolo zlacnenie benzínu a nafty, potravín a dovoleniek. Zvýšili sa však ceny ovocia, zeleniny a nájomného.

Švajčiarska centrálna banka 15. januára prekvapila trhy tým, že prestala uplatňovať politiku maximálne prípustnej hodnoty franku oproti spoločnej európskej mene. Naznačila tým, že udržiavanie kurzu franku na úrovni 1,2 CHF/EUR sa stalo príliš nákladným. Frank odvtedy prudko posilnil, čo zvýšilo deflačné tlaky vo švajčiarskej ekonomike.

Súvisiace články

Aktuálne správy