Nové technológie v bankách ženám nerobia problémy

Medzinárodný deň žien, ktorý pripadá už na túto nedeľu, inšpiroval internetovú mBank k analýze interných údajov, na základe ktorých zistila, že ženy sú z roka na rok emancipovanejšie a nové technológie im nerobia problém.
Pred piatimi rokmi na jeden bežný účet mKonto, ktorý si otvorila žena, pripadali traja muži. Oproti tomu v rokoch 2013 a 2014 sa situácia vyrovnala a ženy si dnes otvárajú rovnaké množstvo bežných účtov v online banke ako muži.
Ženy sa osamostatňujú aj v oblasti vlastného bývania. Kým v roku 2008 bolo samostatných majiteliek hypoték len 12 %, tak o šesť rokov neskôr to bolo až 18 %. Toto 6-% zvýšenie čisto ženských hypoték bolo na úkor mužov.
Počet platieb kartou sa každým rokom zvyšuje a platobné karty sú dnes už bežnou súčasťou každej dámskej peňaženky. V susednom Česku kartami platia obe pohlavia rovnako často. Slovenky však voči svojim proťajškom mierne zaostávajú, pomer síl je 55 % ku 45 % v prospech mužov.
Dnešné ženy sa zaujímajú o produkty, ktoré boli donedávna doménou mužov. „Napríklad od roku 2008 sa počet majiteliek kreditných kariet na Slovensku zvýšil o 12 % a v Česku až o 19 %,“ povedal Andrej Köllner, riaditeľ distribučnej siete mBank.
Aj keď je míňanie peňazí častejšie prisudzované ženám, zo štatistiky vyplýva, že to nemusí byť celkom pravda. Ženy sú vo financiách oveľa opatrnejšie ako muži. Zo skúmaných čísiel od roku 2008 vychádza, že na Slovensku aj v Česku si spotrebný úver berie len 30 až 35 % žien.
TASR informoval Tomáš Palovský z mBank.

Súvisiace články

Aktuálne správy