OTP Bank sa nechystá stiahnuť z Ruska či Ukrajiny

Maďarská banka vlani v oboch krajinách vykázala stratu približne 90 mld. HUF

Maďarská banka OTP v Rusku a na Ukrajine vlani prerobila dohromady približne 90 mld. maďarských forintov (HUF), odchod z týchto dvoch krajín však neplánuje. Vyhlásil to v piatok generálny riaditeľ banky Sándor Csányi. V Rusku bude podľa neho banka znižovať náklady, čo chce dosiahnuť zatváraním pobočiek, prepúšťaním zamestnancov, ako aj stiahnutím niektorých produktov. Na Ukrajine OTP čaká na upokojenie situácie a aj v nasledujúcom období tam bude stabilitu považovať za dôležitejšiu ako rast, dodal Csányi. Šéf OTP potvrdil, že za rok 2014 plánuje banka vyplatiť akcionárom dividendu v sume 146 HUF za akciu, rovnako ako za rok 2013.

Maďarská OTP Bank predtým v piatok informovala, že za október až december dosiahla čistý zisk 10,9 mld. HUF. Na Ukrajine banka však v štvrtom kvartáli v porovnaní s tretím štvrťrokom zdvojnásobila stratu na zhruba 77 mld. HUF a v Rusku evidovala stratu v sume 14,5 mld. HUF.

OTP Banka Slovensko pôsobí na slovenskom trhu od februára 1992, vtedy ešte pod názvom Investičná a rozvojová banka. Maďarská OTP Bank sa stala majoritným vlastníkom OTP Banky Slovensko v apríli 2002.

(1 EUR = 305,36 HUF)

Súvisiace články

Aktuálne správy