Komoditný vývoj v februári

, Colosseum Foto:SITA

Komodity vo februári prešli samopašným vývojom. Zrejme najviac sa tento jav odrážal na cene ropy, ktorá sa stala nástrojom hry medzi produkciou a dopytom.

Ropa WTI sa pohybovala v bočnom trende medzi hodnotami 48 až 55 USD za barel. Medzinárodná energická agentúra IEA vo svojej správe uviedla, že do polovice tohto roka sa zásoby ropy v krajinách OECD vyšplhajú blízkosti rekordných 2,83 miliardy barelov. Súčasne IEA zmenila svoju globálnu prognózu ohľadom dopytu po rope. Očakáva, že dopyt porastie pomalšie v rokoch 2014 – 2017, a to aj napriek päťdesiatpercentnému poklesu cien ropy. Najnovšie strednodobý výhľad ukazuje, že v rokoch 2014 – 2017 svetový denný dopyt po rope porastie o 3,3 milióna barelov, pričom správa z minulého roka ukazovala nárast o 4 milióny barelov.

Na druhej strane cena ropy nachádza podporu v komentároch saudského ministra ropného priemyslu Ali al-Naima. Ten uviedol, že dopyt po rope rastie a trhy sú už teraz pokojné. Ďalší delegát OPECu povedal, že OPEC očakáva silný nárast dopytu po rope v druhej polovici roka 2015, hneď ako sa globálna ekonomika uzdraví. Economist Intelligence Unit uviedla, že americká ekonomika vyzerá mimoriadne silná a eurozóna vykazuje prvé známky oživenia, pričom nižšie ceny ropy by mohli viesť k vyššiemu dopytu.

Zlato prešlo slušným výpredajom od začiatku februára, nakoľko údaje Svetovej rady pre zlato (WGC) ukázali oslabenie minuloročného dopytu po zlate na dvoch dôležitých trhoch, ktorými sú Čína a India. Celosvetový dopyt po žltom kove v roku 2014 dosiahol 3 924 ton v porovnaní s rokom 2013, kedy bol na úrovni 4 088 ton. Ku koncu mesiaca sa však situácia zmenila a zlato po vyjadrení Janet Yellenovej  dokázalo upevniť. Predsedníčka FEDu opätovne zdôraznila, že centrálna banka bude trpezlivo vyčkávať na začiatok normalizácie menovej politiky. Čiže centrálna banka začne so zvyšovaním úrokových sadzieb hneď, ak bude výbor presvedčený, že inflácia je na dobrej ceste k dosiahnutiu cieľa FEDu. Rast ceny zlata podporil aj slabší dolár a známky rastúceho dopytu zo strany Číny.

Býčí trend na pšenicu dominoval zhruba do polovice februára vďaka Egyptu, ktorý kúpil v tendri 300 000 ton pšenice. Aj Saudská Arábia využila nízke ceny a zadovážila 690 000 ton. Karta sa koncom mesiaca otočila a pšenice na chicagskej CBOT výrazne zlacnela. Na vine je slabý dopyt po pšenici z USA. V súhrne od júna minulého roka sú tržby amerických pestovateľov pšenice nižšia o 24 % v porovnaní s rovnakým obdobím o rok skôr. Napr. Maroko nedávno zakúpilo 363 500 ton pšenice radšej z EÚ než z USA s tým, že americká ponuka bola nepresvedčivá.

Celý február bol pre kakao veľmi pozitívny. Cena kakaa sa odrazila z jednoročného minima. Pobrežie Slonoviny, ktoré je najvýznamnejším producentom kakaových bôbov na svete, bolo dlho sužované zlým počasím, ktoré neprospievalo tamojšej úrode. Tieto správy prichádzali v rovnakom čase, kedy sa začal prejavovať dopyt po kakau. Predaj čokolády v USA za január stúpol o 3,4 %.

Cena pomarančového koncentrátu sa prepadla na pätnásťmesačnú minimum. Oslabenie spôsobil klesajúci dopyt po pomarančovom džúse z radov bežných spotrebiteľov. Podľa Floridského úradu pre citrusy dopyt v USA od októbra do januára klesol o 8,4 % oproti rovnakému obdobiu roku 2013.

V polovici februára sa bravčové prepadlo na päťročné minimum. Cena sa tak dostala najnižšie od 22. decembra 2009. Za týmto prepadom stáli značné zásoby bravčového mäsa v USA. Ale táto situácia netrvala dlho vďaka výpadku v zásobovaní bravčovým mäsom v rámci USA. Navyše v poslednom februárovom týždni kleslo, v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku, množstvo zvierat, ktoré prešlo bitúnkom o 0,4 %, a tiež boli čiastočne obmedzené prevozy dobytka kvôli mrazom na juhovýchode USA.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy